Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Berndt Persson visade naturfilm för RPG:are i Hudiksvall

November månadsmöte med RPG var förlagt till Höglidenkyrkan i Hudiksvall. RPG är en pensionärsförening och betyder Riksförbundet pensionärsgemenskap.

Det var en stor skara som samlats. Dagens sångare var Bengt och Åke som sjöng flera sånger och några sånger med publiken. Dagens gäst var Berndt Persson välkänd naturfilmare för Hudiksvallsborna. Han presenterades av Bosse.

Berndt har filmat sedan början på sextiotalet och det är åtskilliga timmar han tillbringat i skogen i gömslen och både under och uppe i träd. Hans fru brukar kalla sig ”fågelänka” men har alltid varit positiv eftersom hon sett resultat av hans uteliv.

Den första filmen Berndt visade var om Hamra nationalpark. Han förklarade att det finns många arter av fåglar, blommor och djur. Självklart kan man inte se alla under ett besök men det har Berndt löst genom att redigera in filmer som tagits vid ett annat tillfälle. Därigenom får publiken se det som finns men inte syns. Berndt talar själv i filmen och namnger det man ser.

En lång applåd följde. Därefter visades en film från gamla soptippen innan den byggdes om till nuvarande anläggning. Berndt hade nyckel dit och fick komma när han ville och kunde därför dokumentera alla fåglar, växter och frukter som växte genom att det följde med frön från fröhus i soporna. Alla som arbetade där var hjälpsamma och en gammal glasskiosk hade sparats som Berndt kunde sitta i och inte störa fåglarna.

Efter visningen var alla kaffesugna och med den goda smörgåsen till var det nöjda miner. Ett digert vinstbord tömdes snabbt och många glada vinnare gick sedan hemåt. Innan dess sjöng Bengt och Åke fler sånger och Bosse tackade de som kommit.

Maj Anita Persson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel