Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Bergöns Fiskekapell – historiens vingslag blir tydliga

Sågtäktens Bygdegårdsförening har i samarbete med ABF Hälsingekusten bjudit in till öppet hus under flera år, med information om Bergöns kapell och dess historia, så även denna sommar.

Besökarna fick genom informationen inblick i att de befinner sig på kulturhistorisk mark.

Bergöns lilla fina kapell är inte det äldsta, men ett gammalt kapell, där det 2012 blev åldersbestämt till år 1636. Detta genom dendrokronologiska undersökningar, alltså årsringsdateringar genom borrprover.

Stort är att en av stockarna som det borrades i hade 272 årsringar, vilket innebär att den tallen började växa på Bergön år 1364.

Informationen ger en resa värd att känna till och få berättad. Vi talar om kulturarv.

Intressant är att vi märker att fler och fler yngre personer vill veta mer om kapellet och dess historia.

För Sågtäktens Bygdegårdsförening är det så naturligt att få berätta om allt detta, utifrån att de som fiskade och levde stor del av året på Bergön för just fisket, hade sitt fasta boende i Sågtäkten.

Hudiksvallsbygdens församling har tre gudstjänster under sommaren i kapellet och Sågtäktens Bygdegårds förening har två aktiviteter under sommaren. Vidare har även Juldagsmorgon anordnats av föreningen i det iskalla kapellet, men med Julkaffe i en varm kapellstuga efter den korta samvaron i kapellet.

I den så intressanta boken, Fiskarkapell i Hälsingland och Gästrikland av Lars Nylander, Daniel Olsson och Bo Ulfhielm finns mycket av information kring de olika fiskekapellen.

I kapellets gästbok, kan vi se att det är många som kommer för att endera återuppleva en händelse i kapellet eller för att få se det som det har hört talas om.

Det är många besökare även från andra länder, några söker sina rötter och vill gärna veta.

Vi är mycket glada över det fina arbete som Skogsvårdsstyrelsen och berörda har gjort med gångstigar och information, som ger ett mervärde.

Kapellet är också en omtyckt plats för vigslar och dop.

Ett är säkert, vi behöver vår historia, vi vill vårda och värna den.

Vi bär med oss citatet i Hudiksvalls Nyheters Julnummer 1921: ”Måtte detta gamla kulturminnesmärke för kristen tro i Norden, allt framgent såsom tills nu få vara i fiskarnas omvårdnad och hägn.”

Vi vill vårda vårt älskade lilla Fiskekapell.

Text: Elsie Bäcklund Sandberg, nöjeskommittén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel