Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Barnläkaren Jörn Delvert gästade Berga Brystuga

En urstockholmare som via fyra år i Afrika landade i Söderhamn och blev en omtyckt och uppskattad barnläkare, en hängiven friluftsmänniska och seglare. Med ett stort ideellt engagemang vid sidan av yrkesrollen. Så kan man kort beskriva Jörn Delvert som samtalade med Anders Eklund som säsongens första gäst i serien ”I dörröppningen” i Berga Brystuga.

Och samtalet berörde flera svåra och allvarliga frågor, men lockade också fram många skratt.

Förr, när fast telefoni och tjocka telefonkataloger med namn och titel fanns i varje hem, stod det ”upptäcktsresande” framför Jörn Delverts namn och telefonnummer. Det var ingen tillfällighet utan ett medvetet val.

– Jag har alltid varit nyfiken och gillat att pröva på olika saker, inte minst resa och lära känna olika miljöer, sade Jörn Delvert.

Redan när han var färdig med läkarstudierna drog han iväg på en ensamresa i Afrika. Känslan för Afrika har funnits där hela livet. Efter en period hemma i Sverige for han till Mocambique, tillsammans med sin fru och två små barn, för att jobba åt Afrikagrupperna.

En på många sätt dramatisk och omskakande upplevelse. Men omställningen blev än mer omskakande när familjen återvände. På vilket sätt?

– Jo, när jag gick och handlade här möttes jag av flera meter med tandkräm, tvättmedel och mycket annat i överflöd. Det var en skarp kontrast till det liv vi var vana vid.

Barnen och barnens villkor har alltid engagerat Jörn Delvert. Och visst har mycket blivit bättre.

– När jag arbetade i Maputo var det bara fem av tio barn som fick fira sin femte födelsedag. Idag är barnadödligheten i Mocambique nio procent och i Sverige 0,3.

– Det går åt rätt håll men globalt sett dör 15 000 barn per dag. Det är som att det störtar 40 jumbojet där alla 400 platser i varje plan är fyllda med barn och alla dör. Varje dag hela veckan året runt, berättade Jörn Delvert.

Och alla i Brystugan drog efter andan, väl medvetna om vilka stora rubriker det blir när en enda jumbojet störtar i verkligheten. Medan detta pågår i det tysta.

Jörn Delvert brinner för barnens villkor, även om han nu slutat efter att ”gått över tiden” i flera år. Kontakten med barn är både oförutsägbar och inspirerande, tycker han.

Samtalet i Brystugan handlade mycket om barnens och sjukvårdens villkor, men också om Jörn Delverts stora ideella engagemang i Majblommeföreningen, språkkafé med flyktingar, körsång och mycket annat.

I oktober gästas Brystugan av musikern Thomas Jutterström och i november av biskop Karin.

Anders Eklund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel