Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Bakning på schemat i Långhed: "Tunnbröd är ett härligt kulturarv som är oerhört gott"

I projektet Kulturarv möter framtid, som bedrivs i Långhed, så ges alla elever i årskurs 5 i Ovanåkerskommun möjligheten att lära om resan från "hagen till magen" eller resan från "jord till bord". Under rådande pandemi så genomfördes årets upplägg både genom att elever kom eller så reste vi till skolorna. Projektet finansieras av medel från Jordbruksverket/Leader Hälsingebygden.

Margareta Englund och Margaretha Johansson dukade upp inför dagens tunnbrödspass, bytte om till lite äldre klädstil och körde igång. När så eleverna kom så fick de lyssna och lära om vikten av att vi måste sköta om jorden rätt för att vi överhuvudtaget ska få något att stoppa i magen och få energi av. Jorden är viktig och den som sköter om den är jordbrukare och den sysslan är oerhört viktig. Vi måste alla uppskatta vår jord och bruka den rätt. Jordbrukaren sköter om jorden och ser till att det kan skördas bland annat säd. Denna säd torkas sedan och mals till mjöl som vi kan baka av. Tunnbröd är ett härligt kulturarv som är oerhört gott och som inte alls är så svårt utan alla kan lära sig. Eleverna fick provsmaka ett hårt tunnbröd innan det var dags för dem att bli bagare.

Så blev det dags att ta på förkläde och huckle inför baket. Det maldes mjöl, bakades mjukt tunnbröd och glädjen stod högt i tak. Framtiden ser ljus ut med tanke på den energi, inspiration och glädje som detta upplägg gav.

Innan vi skiljdes åt njöt alla av en tunnbrödsmacka med smör på - när livet är som bäst! Alla elever vi mötte på var trevliga och glada så vi bjöd in dem till Långhed i sommar där det blir sommarkafé med tunnbröd på menyn.

Margareta Englund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel