Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Åsa Lindestam intervjuades i Berga Brystugas dörröppning: "Det kanske är dags att 65-plussarna engagerar sig mer i politiken"

Hur vågade hon – en enkel arbetartjej från Marmaverken? Den titeln skulle riksdagsledamoten Åsa Lindestam ha valt om någon skulle göra en film om hennes liv.

Och den titeln tog vi som utgångspunkt när vi samtalade med henne i serien ”I dörröppningen” i Berga Brystuga.

Något entydigt svar på den svåra frågan blev det självklart inte. För de allra flesta är livets händelser en blandning av medvetna val, social miljö och tillfälligheter.

Åsa Lindestam har gjort en häftig klassresa från arbetartjej i Marmaverken till riksdagens 1:e vice talman. Och det är ingen hemlighet att hon var lite mer otålig än talmannen Andreas Norlén när det gällde att få fram en ny regeringsbildare i det besvärliga läget efter det senaste valet.

– Jag tyckte Andreas gav partiledarna för lång tid på sig innan de skulle ge besked i olika frågor, berättade Åsa Lindestam.

Men samtidigt betonade hon att det finns ett gott samarbete i talmansgruppen.

Hon växte upp i det dåtida mycket röda Marmaverken, hon kände exempelvis inte till någon där som röstade borgerligt.

Med den bakgrunden var det föga förvånande att arbetartjejen skulle engagera sig i socialdemokratin. Ett engagemang som ledde till både kommunfullmäktige, riksdagen och uppgiften som vice talman. En verklig klassresa.

Det kanske är dags att 65-plussarna engagerar sig mer i politiken

Åsa Lindestam tycker det är oundvikligt att pensionsåldern höjs. Representationen av 65-plussare är orimligt låg i riksdagen, bara sex av 379. Om det skulle motsvara befolkningen i landet skulle det sitta 90 stycken 65-plussare i riksdagen.

– Det kanske är dags att 65-plussarna engagerar sig mer i politiken, tyckte Åsa Lindestam med en passning till intervjuaren.

På frågan om hon ställer upp till ytterligare en mandatperiod svarade hon mycket svävande, eller rättare, att hon inte riktigt visste vad hon ville.

Samtalet var mer på det personliga planet och mindre partipolitiskt. Och många frågor hann aldrig ställas. Tiden gick för fort. Vid samtalets slut återvände vi till frågan: Hur vågade hon – en enkel arbetartjej från Marmaverken?

Åsa Lindestam hade inget enkelt svar på frågan, men en av hemligheterna är att våga ta för sig och inte be om ursäkt för sig. Nyligen talade hon för 1600 människor i Qatar. Den enkla arbetartjejen från Marmaverken. Alternativet att dra sig undan finns inte.

Detta var säsongens sista samtal i serien ”I dörröppningen”. Serien återkommer i september. Innan dess blir det kultur- och musikevenemang på Logen i Berga Brystuga med början veckan efter midsommar.

Anders Eklund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel