Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Arbrås historia berättades på byavandring

Nära 120 personer kom för att höra om Bondegatans butiker och firmor när det arrangerades byvandring i Arbrå.

Vid Forsells Bilverkstad har funnits; Öhmans bilverkstad, en bilmekanikerskola, en monteringsverkstad för snöplogar och en finmekanisk verkstad. En Caltex /Texaco-mack och Wasatrafiks busstation leddes av Hilding Persson.

Signe & Pär Bäck startade Bäcks Färghandel. Sven Holmqvist övertog firman som senare blev Syntema. I huset med Pizzeria Corner fanns Mårtenssons Radio, Jonssons Charkuteri och en cykelverkstad som Mats Norell drev efter en avknoppning från Thalins Cykel & Sport. Thalins flyttade sitt lager dit efter omfattande översvämningar 1985. Rolf och Sune kunde beskriva familjeföretaget. Deras farfar tillverkade skidstavar till armén och importerade bambukäppar från Kina.

Runt den gamla Gulfmacken fanns många berättelser. En person köpte rödsprit att dricka ur en medhavd flaska. Nästa dag kom han tillbaka med tom flaska och ville ha mer rödsprit men nu utan oljeinblandning. Mitt emot macken drev Theodor Sundberg "Theddes konditori". Under 1970-talet brann hela huset ner till grunden och verksamheten upphörde.

Vid Centralgatan låg Polisstationen, kommunalkontoret, ett apotek och Petterssons urmakeri. Ulf Svensson, son till en av ortens polismän, berättade hur polisorganisationen ändrats från en lokal till en statlig myndighet. Respekten från ortens "bovar" var stor. En kväll mötte en polis en överförfriskad vandrare som vinglade över halva Bondegatan. Polisen sa till honom att hålla sej på trottoaren. Svaret blev: "Jag är väl ingen lindansare, heller?"

Hans Holmqvist på Syntema beskrev hur Bäcks Färghandel omvandlats till en färgleverantör med ett högteknologiskt färglaboratorium för utveckling av målningsteknik. Hans visade ett foto där han, som 3- eller 4-åring, håller en stor pensel i handen. Hans hade förändrats en aning, men penseln var i ursprungligt skick.

Söder om "Apotekshuset" finns huset som blev allvarligt brandskadat. Johanssons skoaffär drevs där. Det har renoverats till ett fantastiskt skick.

Birgit Lundgren beskrev skoaffären och grannhuset där en häradsdomare bodde. Vid Kurlands-morden 1901 köpte han en pistol för självförsvar. Pistolen bytte ägare vid arvskiften och finns nu som samlarvapen i Göteborg. Under Birgits uppväxttid var pistolen ett spännande objekt att smygtitta på. Som avslut beskrevs Järnhandeln, Ångbageriet, Lövgrens speceributik, Handelsbankens hus och Stationsområdet, Pressbyrån och Posten.

John-Erik Eriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel