Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Alftabor uppmärksammade minnet av bokbålet i Tranberg: "En epok som gjort stort avtryck i bygden"

I år är det 175 år sedan Erskjansarnas bokbål i Tranberg, Alfta socken. Ett bål som blev starten på den stora massutvandringen till Amerika och bildandet av Bishop Hill.

När eldslågorna slickade böckerna och dom öppnades som gapande munnar utbrast predikanten Erik Jansson: ”Se hur djävulen gapar efter luft”.

Händelsen utspelades vid tolvtiden på dagen den 11 juni 1844. Hans anhängare, som gick under namnet Erskjansarna, hade samlats i byn Tranberg i Alfta socken på Erik Janssons uppmaning. Erik Jansson som självutnämnd profet, opponerade sig mot präster och kyrkans lära som han ansåg vara felaktig och i strid med vad Bibeln undervisar. Endast Bibeln skulle vara rättesnöret för ett kristet liv, alla andra religiösa böcker och skrifter var djävulens påfund och skulle därför brännas upp. Här blev nu bl a Luthers Katekes lågornas rov tillsammans med många andra skrifter.

Bokbålet i Tranberg blev också den tändande gnistan och starten på den massutvandring som skedde några år senare då Erskjansarna emigrerade till USA och bildade kolonin Bishop Hill i staten Illinois.

175 år senare, den 11 juni 2019, på exakt samma plats, dag och tidpunkt, högtidlighölls minnet av denna händelse. Det var representanter för Migranternas vänner och Hembygdsföreningarna i Alfta, Ovanåker och Voxna som arrangerade samlingen vid Viksjöns strand. Dagen bjöd på strålande sol och värme. Värme fick man även från det symboliska bokbålet i en eldkorg som dock innehöll böcker av senare datum och världsligare natur.

Göran Stigsson och Birgitta Andersson inledde samlingen och berättade om händelsen. Även Lars-Åke Wångstedt gav en bakgrundsbild och historisk återblick om syftet med bokbålet och återverkningarna som det fick.

Lite internationell prägel på samlingen blev det då två mycket senare ”utvandrare”, Jonas Jonsson med fru Inglis från Långhed i Alfta var i hemlandet och passade på att besöka evenemanget. Jonas och Inglis flyttade till Kanada i slutet på sextiotalet men av helt andra skäl än de Erskjansarna hade.

Senare under kvällen hade man en samling i Alfta hembygdsgård där en film från jubileet år 1994 av Erskjansarnas utvandring och Bishop Hill visades. Även Bo Berges dramatiserade film om samma händelser visades under kvällen.

Sammantaget en informativ och intressant dag om en kort och intensiv epok som gjort stort avtryck i bygden.

Peter Stillberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel