Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Aktiv valborg för eleverna i Nybo

Årskurs 2 på Järvsö skola F-3 i Nybo firade i onsdags en tidig valborg tillsammans med sina fadderelever i förskoleklass.

En aktiv fadderverksamhet bedrivs på Järvsö skola F-3 i Nybo. Äldre elever tar hand om yngre i syfte att öka trivsel och skapa en mer välkomnande och tryggare skola. I onsdags tillbringade de 75 eleverna i årskurs F och 2 därför en stor del av dagen tillsammans utomhus för att umgås på ett corona-säkert sätt. Även årskurs 1 och 3 deltog i delar av utedagen.

Det var full fart på skolgården i drygt fyra timmar med bland annat bollsporter, en hinderbana, två tipspromenader och olika lekar. Det fanns även möjlighet att cykla, gå på styltor, gunga, hoppa hopprep, kasta frisbee eller leka med käpphästar. Några elever valde att bygga kojor i skolskogen och andra föredrog att ta det lugnt och pyssla, rita med gatukritor eller läsa en bok i läshörnan. Många spelade kula och flera elever provade på att spela boule/boccia för första gången.

Alla aktiviteter var planerade och organiserade av eleverna i årskurs 2 som tog stort ansvar för att göra dagen så trevlig som möjligt både för faddereleverna och för kompisarna i de andra årskurserna.

Till lunch serverades hamburgare utomhus. En del elever valde att äta lunch i närheten av den lilla valborgselden som tändes i eldstaden på skolans område. Vädret var nämligen fint, men ganska kyligt.

Eleverna i årskurs 2 är eniga om att det är roligt att ha fadderelever. "Då får man fler kompisar", säger några elever. "Vi kan hjälpa dem och visa dem hur man gör olika saker”", säger andra. Men det kan också vara jobbigt att ta hand om dem erkänner tvåorna. “"De springer så fort!", säger flera elever. Andra berättar att: "De är lite busiga och vill att vi jagar dem hela tiden!"

Efter en dag fylld med aktiv utomhuslek var det trötta men mycket nöjda elever som gick hem. Dagen sades ha varit bland annat: "jättebra, fantastisk, toppen, suverän, härlig, jätterolig”". Det blev helt enkelt ett lyckat valborgsfirande att minnas med glädje!

Klass 2A med hjälp av klasslärare, Catharina Vick

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel