Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: 98:de utgåvan av Hälsingerunor – en läsvärd minnesskrift

Nyligen genomfördes traditionsenligt boksläppet av årets utgåva av Hälsingerunor.

Aktiviteten skedde i Ljusdalsbygdens museum som nyligen flyttats till rymligare lokaler där tidigare mejeriverksamhet skedde. Ett 50-tal personer fanns samlade vid den traditionella tilldragelsen.

Traditionen har genomförts av Hälsinge hembygdskrets sedan 1921. Kretsen består idag av 50-talet hembygdsföreningar mfl i Hälsingland med imponerande 10 500 medlemmar.

Varje år gör redaktionskommittén Anne Brügge, Elvi Sandberg, Lars-Holger Röstlund och ansvarige utgivare Jan Eric Berger ett styvt arbete att redigera och sammanställa innehållet i boken. Artiklarna som insamlas under hela året måste genomgå en grundlig textgranskning och redigering ofta minimeras för att boken skall få så mångfasetterat innehåll från alla hörn av Hälsingland. Årets bokutgåva har ändock fått ett utökat sidantal till 192 för att rymma 24 stycken intressanta artiklar. Utöver och fram till nästa års upplaga finns ytterligare material att bearbeta.

Under boksläppet fanns drygt tiotalet artikelförfattare som presenterade sig själva och naturligtvis även hur deras artiklar tillkommit. Efter de intressanta presentationerna serverades förtäring i form av gott kaffe och smörgåstårta. Många väntade på årsboken som redan spridits till alla abonnenter, föreningar, museer och bokhandlare eller som julklapp till intresserade.

Örjan Tjärnström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel