Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: 80-årsfest på Arthur Engbergskolan i Hassela

Välbesökt jubileum med många minnen när Arthur Engbergskolan fyllde 80.

Annons

Hösten 1939 stod den nybyggda enhetsskolan i Hassela färdig för att ta emot elever och personal.

I Hassela socken fanns i början på 1900-talet mellan 10 och 15 skolor i de olika byarna. Flera av dem fanns kvar även om den nya skolan gav plats åt många elever. Dock var avstånden långa mellan byarna och centrala Hassela och skolskjutssystemet inte välutvecklat som i dag. Därför kvarstod behovet av skola på Kölsjön, Ässjö och Sänningstjärn.

Under lördagen 16 november kom många besökare till Arthur Engbergskolan för att fira de 80 åren. Det började med sång och tal i skolans matsal och sedan kunde besökarna uppleva hur 1939 mötte 2019 i de öppna klassrummen där elever och personal bjöd på olika aktiviteter.

I skolans gymnastiksal visades en fotoutställning och många minnen ventilerades bland besökarna. Stämningen var gemytlig och många gamla klassfoton och foton på skolavslutningar genom åren gav upphov till glada skratt.

En pengagåva överlämnades från Nordanstigs kommun av utbildningschef Eva Fors. Skolan ska nu också ha en omröstning bland eleverna om vad pengarna ska användas till.

En tipsrunda med frågor om de 80 åren och ett lotteri engagerade många besökare, men framför allt blev det en minnesrik dag i dubbel bemärkelse med många samtal vid kaffeborden, i korridorerna och i klassrummen. Det blev en trevlig dag!

Eva Klang, rektor

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel