Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: 60-års jubileum för skogsvandring vid Simas kolarkoja nära Spjöten

Västerbackens Bygdegårdsförening ordnar årligen en cirka 4 km lång skogsvandring från Flästa-byn upp över bergen till en gammal kolarkoja vid ett kolbotten nära berget Spjöten.

Kojan byggdes på en annan plats i slutet av 1800-talet och flyttades till den nuvarande platsen troligen omkring 1930. Den har använts som övernattningsstuga för de kolare som skötte kolmilorna. Kojan har underhållits väl och är nära nog i ursprungligt skick.

Traditionen bjuder att det under Spjötdagen, sista söndagen före älgjakten, ska serveras nygräddade kolbullar med mycket fläsk och flott, petterkokt kaffe och varmkorv. Årets mästerkockar vid elden var Lars Modig, Helen och Kristina Simas samt Pär Eriksson.

Cirka 35 personer gick i år från Flästavägen upp till Spjötkojan, vilket nog kan kallas rekord. Vissa vandrare tillhör gruppen seniorer och några andra tappra vandrare var bara drygt 3 år. Men om viljan finns hos småttingarna då finns även orken.

Vädret under vandringsdagen var helt underbart med knastrande frostigt gräs och lysande sol. Vandringsstigen är ganska tydligt uppmärkt och går över Norrberget, passerar vindkraftverken på Långberget och vidare fram till Spjötkojan. Längs stigen fanns många fina svampställen och vandrarna passade på att fylla kassar och korgar mest med gula kantareller och höstkantareller.

Uppe vid kojan anslöt ytterligare cirka 35 personer som valt att åka bil dit. Evenemanget är inget nytt påfund och samlade alltså i år cirka 70 personer. I år blev det ett 60-års jubileum. IOGT-föreningen Flästa Nyårsgåva startade traditionen troligen år 1959. Olle Eriksson visade upp en tidningsartikel från 1999. Där skrevs det om att Spjötvandringen då firade 40 år. En trogen besökare vid kojan var Erland Lundström. Han har varit med under de flesta Spjötvandringarna under de 60 åren som de pågått.

Evenemanget är mycket uppskattat. Utöver att njuta av den förträffliga maten fanns tillfälle att träffa "återvändare" och umgås i en naturskön och traditionsfylld miljö.

John-Erik Eriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel