Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: 400 års-firande i förtid

Söderhamns stad fyller 400 år 2020, men redan nu har det firats ett 400 års-minne. Det var Storjungfruns kapell som helgen den 20–21 juli firades. Efter Kol 14 undersökning för ett antal år sedan, så konstaterades att stockarna i kapellet fälldes 1618 och troligen byggdes kapellet upp 1619.

Vilka som byggt kapellet är oklart. Var det Gävlefiskarna eller lokala fiskare? När Söderhamns stad stiftades ingick Storjungfrun i stadens ägo. Frågor att fundera över hur det kom sig att kapellet byggdes året innan och av vilka?

Under lördagen ordnades det fyrvisning och musikgudstjänst i kapellet som leddes av Christina Hedin och där Martina Sahlin och Jonas Eklund svarade för musiken.

Söndagen var den officiella 400 årsdagen. Elise Hovanta genomförde en arkeologisk vandring runt fyrhamnen. Under vägen beskådades en minnessten, gravröse, och en plats där en penningskatt hittats.

40 personer deltog i vandringen som förutom Elise Hovanta hade Lars Lindstedt som assistent. Fyrvisning ägde rum även under söndagen, total besökte cirka 100 personer fyren och hade turen, att kunna beskåda hela Söderhamns skärgård i strålande sol.

Musikgudstjänst och firande av kapellets 400-årsdag blev det kl. 1500. Gudstjänsten förrättades av komministrar Eva Brolin och Sven-Erik Hägerlind. Musiken svarade Lennart Eriksson för, tillsammans med dottern Rebecca som solist.

Barbro Olsson visade upp en ny kollekthåv som hon gjort av sälskinn och där Per-Henrik Laurin tillverkat skaftet. Håven invigdes och behållningen gick till Sjöräddningen.

Efter gudstjänsten blev det kyrkkaffe och där berättade Lars Nylander om hälsingekapellens historia med speciell inriktning på Storjungfruns Kapell.

Båtarna fylldes sedan snabbt när himlen blev allt mörkare och ett väntande oväder var på gång. Färden mot Stenö blev ändå ganska lugn, och en nöjd skara tackade arrangörerna Kyrkan och Skärgårdsföreningen för en trevlig dag fylld med historiska inblickar.

Lennart Andersson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel