Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: 100-årig klädkavalkad hos Bollnäs-Edsbyn Inner Wheelclub

Vid oktobers månadsmöte fick vi i Bollnäs-Edsbyn vara med på en modevisning av ovanligt slag.

Den sträckte sig från 1870–1970. Klubbpresident Gunilla Styf-Lindberg (hon gestaltade själv sin farmor med barnvagn) hade plockat ihop en skön blandning vackra, obekväma smala med insydda stålfjädrar, klänningar och dräkter från sin farmors sparade garderob. Kjolarna var långa, höghalsade blusar och långa ärmar i frasande sidentyger – och alltid svart. På -talet kom mera flärd med kortare kjolar och sving i kjolen, i ljusare färger. Under krigsperioden fanns inte så mycket tyg att tillgå så klänningarna var enklare.

Dräkter var vanliga fram mot 5-talet, festklänningarna långa i klara färger och gärna ett par krokodilskinnsskor till. Lite senare började tonårsmodet komma och ett igenkännande sus hördes bland damerna, när färggranna hippieskor från London visades upp, minikorta kjolar, utsvängda jeans och byxdresser i glada färger. Men även den användbara lilla svarta. Jackie Kennedy dräkter, lättskötta tyger som cremplene och nylon kommer vi i håg. Ett 25-tal Inner Wheeldamer hade en fin nostalgikväll, där också maten gick i äldre tiders tankar: Pärgröt (potatismos utvispat med mjölk och vetemjöl) och knaperstekt salt fläsk och till efterrätt serverades kokta katrinplommon med grädde och frasigt smördegsknyte.

Inger Bäckström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel