Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARNOSTALGI: "I första omgången blev jag inte antagen"

Lennart "Löken" Hanson berättar om ett barndomsminne från skoltiden i Hudiksvall på 1950-talet.

Under den gångna veckan har man kunnat läsa i de fyra hälsingetidningarna om vilka elever som blivit antagna till fortsatta studier på gymnasiet. Då poppade ett minne upp, som jag tidigare berättat om på min blogg.

Efter årskurs 4 var det dags att söka till läroverket. Jag var aldrig riktigt medveten om vad det innebar och jag tror aldrig jag talade med mina kompisar om de sökt eller inte sökt.

Jag minns att min far sände mitt betyg från vårterminen i fyran till läroverket. Skälet var att jag hade mycket högre betyg på vårterminen än på betyget från höstterminen som var det betyg som gällde för ansökan till Realskolan. Jag hade kommit igång för sent med mina studier.

Det blev en hemsk sommar 1953. Jag minns väl den dagen när min far kom ut till vår sommarstuga på Lingarö (Skålbo) och uttryckte sin ilska och besvikelse över att jag inte hade kommit in på Läroverket.

Om orsaken var skammen över att ha en son som inte klarade inträdesprovet till läroverket eller om han tyckte det var olyckligt för mig förstod jag aldrig.

Han gick direkt in till min styvmor Britta och dängde Hudiksvalls Tidning i köksbordet och sa:

– I dagens tidning står vilka som blivit antagna till Läroverket. Lennarts namn finns inte med där, så det blir till att börja i femman på Öster istället. Så går det när pojken för göra som han vill och att farmor Elin inte håller ordning på pojken. Vi skulle aldrig ha låtit Lennart bo hos mina föräldrar. Här har vi resultatet...

För mig var det inget större bekymmer då jag såg i tidningen att bara hälften av min klass hade blivit antagna.

De flesta av mina kompisar var inte heller antagna och jag hade fått reda på att det gick att söka till Läroverket från både femman och sexan så det skulle säkert ordna sig.

Samma dag som jag skulle börja i 5:an kom beskedet att skolöverstyrelsen beslutat om ytterligare en klass i realskolan läsåret 1953/54.

Jag var på väg uppför backen till Östra Skolan då en av ”springpojkarna” från Hansons Blommor kom rusande och försökte förklara för mig att jag inte skulle börja i 5:an på öster utan först nästa vecka skulle jag börja på Läroverket.

För att på den tiden riktig understryka skillnaden mellan Folkskolan och Läroverket hade skolorna inte skolstart samma dag.

Undrar om avsikten var att på detta sätt tydligt markera klasskillnaden. Inte undra på att det då och då blossade upp ”krig” mellan de olika skolformerna.

Det blev några lovdagar extra som kanske skulle ha används till att förbereda mig lite bättre inför den nya skolan.

Det enda jag gjorde var att jag provcyklade till Läroverket för att se hur lång tid det tog. Mellan mitt hem och Östra var det tre minuter och till Läroverket tog det tio minuter. Fördelen med att bo i en liten stad där alla avstånd kunde nås snabbt.

Läs också tidigare läsartexten av Lennart "Löken" Hanson: Handelsträdgården som försvann – och återuppstod 30 år senare som ett strövområde

Den tidigare sportchefen Lars-Gösta "Larsa" Larsson, mannen bakom den fina serien nu & då i Hudiksvalls Tidning berättar sitt minne från intagningen till gymnasiet.

"Precis som du Lennart fick jag nej vid mitt första försök att söka in på Läroverket.

Jag minns skammen när jag förgäves sökte mitt namn i HT.

Vilket märkligt sätt att ge besked. Jag har inget minne av att vi fick något meddelande hem utan det var HT som gällde – och därmed fick ju alla andra också insyn i mitt 'misslyckande'.

Det blev ett år till i folkskolan och andra gången gick det bättre, men det innebar att jag var ett år äldre än de andra i min realklass (1:4) och det förföljde mej genom hela realskolan tyckte jag.

Det var ju som svart på vitt att jag inte hade kommit in första gången."

Lennart "Löken" Hanson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel