Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarna får betala nota

Det var kanske inte meningen att nyheten om Mittmedias planer på dagtryck av sina tidningar skulle komma ut redan nu.

För oss kom det varken som en nyhet eller som en överraskning. Ryktet har gått och det följer snarare spikrakt i spåren efter den redaktionella nedrustning, som inte minst hälsingetidningarna drabbats av när mediejätten ska spara.

Som mångåriga tidigare HT-anställda får vi ständigt frågor om hur det redaktionella utrymmet används i dag. Det är naturligtvis inte vår sak att svara på det, men självklart kan vi som prenumeranter själva ha en uppfattning om vad vi tycker att redaktionen bör satsa på eller göra annorlunda. En del mer genomlysande artikelserier har varit bra, men i stort sett har HT tappat greppet om lokal nyhetsjournalistik, sport och samhällsbevakning och i stället satsat på bland annat inköpt kulturmaterial i en proportion som går stick i stäv mot vad alla tidigare läsarundersökningar visat

När chefredaktören Gunilla Kindstrand i sin ledare (8/2) försöker vrida frågan om dagtryckning till en fördel för läsarna så är det rent nonsens. Hon är förstås styrelsens budbärare och försöker bara lägga ut en dimridå runt sanningen. Bland annat vill hon övertyga oss om att det här är ett sätt att värna den lokala journalistiken. Det är häpnadsväckande att hon kan påstå det när hon själv varit med om att forma en HT-organisation och ett innehåll som tvärt emot tagit ett tydligt steg bort ifrån det lokala! Sedan kan man förstås tvista om vad som är lokalt. I våra ögon är det nyheter och reportage från HT:s kärnområde som är Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner – inte helsidesreportage från Bollnäs eller Söderhamn.

När gäller planerna på dagtryckning så tror vi inte att läsarna (prenumeranterna som betalar sin tidning i förskott) riktigt vet vad de köper. En tidning som trycks vid den tiden på dygnet kommer med automatik att missa alla kvällsevenemang (som sport, spel, nöjesliv, kulturevenemang, föreningsliv, politiska möten, samhällshändelser, med mera) och måste presentera eventuella nyheter med i många fall mer än ett dygns eftersläpning.

Det kanske finns en annan strategi bakom det hela. Evenemang som inte kan redovisas som färskvara kanske inte behöver bevakas. Och då behövs ju inte heller några journalister. Billigt och bra för Mittmedia…

Det här är bara möjligt genom den monopolställning som Mittmedia skaffat sig i södra Norrland med ägande av samtliga dagstidningar inom området. Det känns märkligt att Mittmedia rekryterat redaktionella chefer som även öppet redovisar att de inte tror på papperstidningens framtid. Kan det då gå på mer än ett sätt?

Dagtryckning tar död på en produkt som överlevt i mer än hundra år. HT har varit en vinstmaskin större delen av den tiden och får nu vara med och betala notan för Mittmedias felsatsning och finansiella kris.

Får förresten alla som betalat sin prenumeration pengar tillbaka om de vill säga upp tidningen i samband med övergången till dagtryckning? Förutsättningarna förändras ju radikalt och kunderna får inte längre den produkt som de redan betalat för. Den frågan bör läsarna få svar på innan det är dags att teckna ny prenumeration.

Med tanke på alla de olika yrkeskategorier som avlöste varandra dygnet runt i HT-fastigheten lanserade vi en gång begreppet Huset som aldrig sover.

Nu är det väl snarare go´natt, HT.

Lars Gösta Larsson

Håkan Persson

Inger Trolin

Lars Nordström

Anna-Lena Hugg

Leif Flodin

Staffan Andersson

Lennart Ersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel