Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läs vårdchefernas krisbrev – regionens sjukvård i allvarlig knipa

Sämsta ekonomiska läget sedan 2007 och 150 miljoner back. Det är mardrömssituationen som vården inom Region Gävleborg står inför. Regiondirektören Svante Lönnbark beskriver läget som mycket besvärligt.

Under förra veckan skickade Region Gävleborgs divisionschefer för hälso- och sjukvården, Helena Björkman och Roger O Nilsson, ut vad som kan liknas vid ett krisbrev till sina medarbetare.

Efter ett extrainsatt chefsmöte inom hälso- och sjukvården konstaterar ledningen att regionens sjukvård befinner sig i "ett allvarsamt ekonomiskt läge".

Enligt Helena Björkman och Roger O Nilsson måste man gå tillbaka till 2007 för att hitta ett lika mörkt år. Kostnadsutvecklingen inom regionens hälso- och sjukvård har gått från att vara en av de lägsta i landet till att nu ha den högsta kostnadsutvecklingen av alla, konstateras det i brevet.

– Vi har en allvarlig kostnadsutveckling under de första fyra månaderna. Det här måste vi få bukt med, säger regiondirektören Svante Lönnbark.

Enligt honom har kostnaderna skenat inom områdena köpt vård och läkemedel, men framför allt inhyrd personal. Han ser mycket allvarligt på framtiden.

– Det är svårt att bedöma efter fyra månader. Men den ekonomiska situationen för hälso- och sjukvården i Region Gävleborg är mycket besvärlig, mycket besvärlig, säger Svante Lönnbark.

På grund av ökade kostnader beräknas 2016 leda till ett underskott på upp emot 150 miljoner kronor. Det motsvarar 180-280 årstjänster – eller en till två tjänster på respektive enhet.

I mejlet som skickats ut till medarbetarna uppmanas de att komma med förslag och idéer på besparingar.

– Det gör vi kontinuerligt, men det är bra att förnya den inbjudan. Det skapar också förståelse för allvaret i situationen. Och många gånger sitter medarbetarna på golvet inne med lösningar för effektiviseringar, säger Svante Lönnbark.

Bara dagar efter att krismejlet om situationen inom sjukvården skickades ut till medarbetarna nätverkade omkring 700 politiker, myndighets- och näringslivsrepresentanter på målbildsagen Gört, på högskolan i Gävle.

Evenemanget har kritiserats hårt i sociala medier för att ha haft budget på 5 miljoner kronor – för en enda dag. Inför evenemanget sa regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg (S) att hon tycker det är "småaktigt att bara prata pengar". Något hon håller fast vid.

– Det är populistiskt och enkelt att tycka att vi ska lägga alla pengarna på sjukvård. Men då uppfyller vi inte uppdraget om regional utveckling, säger hon.

Enligt henne har många svårt att förstå att regionens uppdrag numera sträcker sig längre än till hälso- och sjukvård, till exempel regionalt utvecklingsarbete.

– Att få pengarna att räcka till både och är ett dagligt dilemma. Vissa vill lägga alla pengar på sjukvården, samtidigt finns det andra som vill satsa mer på utveckling. Det beror på vilken ingång man har, säger Eva Lindberg.

Eva Lindberg uppger dock att hon har stor förståelse för personal som till exempel jobbar inom ambulansen och inte tycker om besparingsförslagen som lagts under våren.

– Men regionen har helt fristående nämnder och vi kan inte bara sätta oss ned och sluta med allt för att hälso- och sjukvården jobbar med ambulansen. Det är upp till respektive nämnd att hålla sig inom budget, säger hon.

Vi har sökt divisionscheferna Helena Björkman och Roger O Nilsson, utan svar.

Läs chefernas mejl nedan:

"I går, onsdag, hade vi en extra chefsdag med alla chefer inom hälso- och sjukvården. Syftet med mötet var att vi behöver få en gemensam bild av ett allvarsamt ekonomiskt läge. Det handlar om att vi har en kostnadsutveckling som vi inte har råd med.Senast vi var i ett liknande ekonomiskt läge var 2007, som vi då redde ut med gemensamma krafter. Vår kostnadsutveckling har de senaste åren gått från att vara en av de lägsta i Sverige till att nu ha den högsta kostnadsutvecklingen.Den kostnadstakt vi har nu innebär ett underskott på cirka 100-150 miljoner kronor 2016. För att få en bild av hur mycket det handlar om så motsvarar det cirka 180-280 tjänster eller en eller två tjänster per enhet.Det är viktigt att vi är tydliga med att det inte finns några färdiga lösningar. Det är även viktigt att vi alla har förståelse för att det här är ett gemensamt problem och vikten av att vi har en balans mellan kortsiktiga och långsiktiga åtgärder. Under tisdagseftermiddagen kom flera goda förslag fram, både stort och smått. Parallellt med att ta fram effektiviseringsåtgärder behöver vi fortsätta det utvecklingsarbete som görs, "Vårt gemensamma ansvar för vår gemensamma patient", vårt övergripande mål som vårt förbättringsarbete hela tiden ska utgå från. Vi behöver fortsätta utvecklas, fortsätta omvärldsspana. Vi är en kunskapsorganisation som hela tiden behöver utvecklas och bli bättre....Vi kommer att fortsätta arbeta i ledningsgrupperna med att ta fram förslag på åtgärder som innebär minskade kostnader för 2016. Alla förslag är välkomna! Om du har en bra idé kan du antingen kontakta din närmaste chef eller maila förslag på åtgärder till divisionschefssekreterarna under den här veckan.Divisionsledningsgrupperna kommer att se över samtliga förslag kontinuerligt....Det är ingen lätt uppgift vi står inför och det handlar om att göra något här och nu. Vi behöver arbeta tillsammans med kloka effektiviseringar"