Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LAS till nytta för ungdomen

Det är märkligt hur Centern med Magnus Svensson och Anders W Jonsson lägger största vikt vid att misskreditera LAS och att de hänvisar att det är orsaken till massarbetslöshet för ungdomar.
Och det i en tid av sämsta efterfrågan av tjänster och arbete. Hjulen har helt stannat av och ekonomin går på lågvarv. Det finns ljusningar, men det är förmodligen en rejäl backe att kämpa sig uppför innan vi kan se att det vänder.

Annons

Det vore intressant att veta vad herrarna har för alternativ till anställningsskydd. LAS är en trygghet likväl för ungdomar som har fått ett arbete och för äldre som har förmånen att inte diskrimineras i arbetslivet.

Att ta bort regeln om först in sist ut och ge arbetsgivaren fria händer att råda över anställningarna kan inte ge större möjlighet för ungdomar att få arbete eller för äldre att behålla arbete. Ni verkar också vara ensam om er misstro i regeringen gällande LAS. Märkligt!

När Sven-Otto Littorin var runt och besökte företagare fanns det inga indikationer på att LAS skulle vara ett hinder för dessa att anställa vare sig ungdomar eller äldre.

Vi kan till det tillägga att ni inte gjort något för att förbättra ungdomars levnadstandar genom att försämra a-kassa och inledningsvis dragit ned på arbetsmarknadsåtgärder. Det är en svajig politik som utförs där stora delar av det ni nu slår er för bröstet för med utökade utbildningsplatser och lärlingsplatser redan har varit en del av vår politik.

Vi lärde oss under 90-talskrisen att ungdomar förlorade sin plats i byggbranschen och insåg att det är viktigt att behålla ung arbetskraft i kriser som den vi upplever idag. Det finns även projekt i kommunen som bidrar till att ge ungdomar chansen att arbete under ett år som trainee inom omvårdnad.

Därmed kan vi konstatera att LAS inte är den stoppkloss för ungdomar. Det finns undantag och det kan i olika förhållanden förhandlas om undantag som ger ungdomar större chans att komma in på arbetsmarknaden.

Kommunal, Söderhamn

Mer läsning

Annons