Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LAS saboterar vår välfärd

Mitt i lågkonjunkturen kämpar många småföretag för att överleva två tuffa år och stå väl rustade när det vänder uppåt igen. Men LAS saboterar – de unga medarbetare som behövs i laget tvingas ofta ut av ”sist in – först ut”. Lika intelligent som om Ove Kindvall skulle hålla Zlatan utanför landslaget!

LAS är ett problem. Det visar en färsk undersökning från Företagarna, som frågat 4000 småföretag. Hela 60 % av de företag med 20-49 anställda, som tvingat till uppsägningar under det senaste året, anser att LAS är ett utvecklingshinder. Detta anser vi mycket allvarligt, eftersom just dessa förväntas gå i spetsen för förnyelse, tillväxt och internationalisering av våra svenska företag.

Denna rapport är ytterligare en i raden som ger oss i Företagarna ett bra underlag för att kräva att turordningsreglerna på sikt skall avskaffas för företag med max 50 anställda. Det är hög tid för arbetsmarknadsminister Littorin att lämna läktaren och komma ut på plan. Att oppositionen gullar med facket är inget nytt, men att bara centern i alliansregeringen vågat sätta ner foten är en stor besvikelse för oss.

Vår arbetsrätt bygger på 1960-talets verklighet och är nu totalt föråldrad. Det finns tre goda skäl att reformera den och att börja med LAS:

1/ LAS hindrar företagen att ställa upp med bästa laget i den hårda internationella konkurrens som nu blivit deras spelplan.

2/ LAS hindrar ungdomar och invandrare att få jobb, vilket är ett rejält systemfel.

3/ Allmänna opinionen är med! Enligt Företagarnas undersökning (mars 2006) anser drygt

75 procent av företagarna och cirka 60 procent av allmänheten att ”de som gör mest nytta på företaget” bör få behålla jobbet, om företaget tvingas säga upp.

Undantagen har blivit norm

Dessutom följer inte ens facken LAS i praktiken! På företag med kollektivavtal förhandlas turordningen regelmässigt bort. Små företag utan kollektivavtal har inte den möjligheten. I stället har företagen med 1-10 anställda rätt att undanta två nyckelmedarbetare vid eventuella nedskärningar, vilket utnyttjas flitigt. Att undantagen blivit norm, visar på att reglerna inte tål att möta verkligheten. Dags att göra om reglerna, anser vi!

Situationen är allvarlig. I synnerhet tillverkningsindustrin i Gävleborg har drabbats väldigt hårt. Enligt vårens Småföretagsbarometer är tillväxten, för första gången sedan vi startade mätningarna 1985, negativ för dessa. Och utan lönsamma företag finns inga jobb och inga pengar till vår gemensamma välfärd.

Företagarnas slutsats är därför klar:

Förutsatt att alla personalminskningar baseras på saklig grund, bör turordningsreglerna avskaffas för alla företag med upp till 50 anställda.

Thomas Wanke

Regionchef Företagarna Gävleborg