Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läs på, Lindestam

Svar till Åsa Lindestam (30/8).

Annons

Ingen elev som väljer yrkesprogram utestängs från högre utbildning! Den enda skillnaden från förr är att nu har elever möjlighet att ”välja bort” den grundläggande högskolebehörigheten till förmån för yrkesämneskurser.

Om du tar dig tid att läsa på Skolverkets hemsida gällande grundläggande högskolebehörighet på yrkesprogrammen så inleds sidan med:

• alla elever på yrkesprogram har möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet.

Detta kan de göra genom att välja kurser inom ramen för det individuella valet och för vissa program i de programgemensamma ämnena eller i programfördjupningen.

Lusten och motivationen till högre studier som du skriver om är ofta låg efter nio år på grundskolan och möjligheten att välja ett yrkesprogram ger utökade valmöjligheter för de mer praktiskt lagda eleverna.

En elev som ”väljer bort” behörighetskraven på gymnasiet kan när ”lusten och motivationen” återkommer läsa ikapp under tolv veckor på komvux.

Socialdemokrater har en ovana att nedvärdera yrkesprogram, vilket för mig är helt obegripligt.

Utbildning ska vara anpassad för näringslivet och det man ska göra i sin yrkesroll, inte för att i första hand ge högskolebehörighet.

Karin Ånöstam, ordförande centerrörelsen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel