Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larsbo gård – mitt i krysset!

Om man drar en rak linje från Ljusdal till Söderhamn och en likadan från Bollnäs till Hudiksvall, så korsas linjerna nästan vid en gammal vägskylt där man kan läsa Larsbo gård.

Här huserar Åsa och Lasse Frick, som sedan 1998 driver en ekoturismanläggning med just namnet Larsbo gård. Ett före detta skogshemman och behandlingshem som numera till 90 procent besöks av turister från England.

– Hit kommer man för att lyssna på tystnaden, samtidigt som vi satsar på ett personligt boende, med max åtta gäster åt gången, säger Åsa Frick.

För 12 år sedan bodde Åsa och Lasse Frick i Fiskästra, Nacka, söder om Stockholm. Hon jobbade som kokerska på dagis och han som verkstadschef på Saltsjöbanan, som går mellan Slussen och Saltsjöbaden.Lasses tre barn började bli utflugna och planerna på hitta en gård och där ha viss djurhållning började ta form. Att det skulle bli just Larsbo gård var ingen självklarhet från början. Men efter ett besök med övernattning på gården i februari, minus 15 grader ute och dryga metern snö, var beslutet fattat till frukosten, dagen efter. Den 1 juni 1997 bodde paret på gården.

Ganska omgående blev konceptet "rum och frukost" och året efter gick man med i organisationen "bo på lantgård" och man hade då runt 200 gästnätter. På gården finns dessutom i dag 50-talet Gotlandsfår, två hästar, höns och två kattungar. De gamla beteshagarna från 1700-talet har öppnats igen.

2002 kvalitetsbedömdes Larsbo gård och godkändes som en del i ekoturismföreningen. Man tillhör även Bo på lantgård och Naturens Bästa.

– Efter detta fick vi kontakt med en engelsk resebyrå och under vinterhalvåret dominerar de engelska gästerna här, säger Åsa Frick. Här stannar man två till tre dygn, eller upp till en vecka. Vi har sparkar, skidor och vinterkläder till gästernas förfogande.Miljöanpassningen och satsningen på ekoturism har varit viktig för ägarna till Larsbo gård. Man var exempelvis bland de första i Sverige att miljömärkas enligt internationella Gröna Nyckelns krav.

Ett bevis på detta kom i början på detta år, då branschtidningen Travel News tillsammans med Svenska ekoturismföreningen nominerade Larsbo gård som en av tre möjliga pristagare bland de företag som bäst levandegjort ekoturismen det senaste året. Bland dessa tre fanns även Vargas vildmarkslodge i Annefors. Larsbo gård nominerades för sitt "varma och familjära värdskap", som under de senaste åren lockat många engelska barnfamiljer till de djupa hälsingeskogarna. Dock gick priset till Skogens konung i Västmanland.

I de framtida planerna finns en förhoppning om ett lokalt större och bredare samarbete.

– Och jag tror att förutsättningarna finns, säger Åsa Frick. I Hälsingland finns en lång tradition hur man tar hand om folk. Samverkan är ett nyckelord för oss.