Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Terrorsekt borde gilla svensk debatt om återvändare

Om någon är så in i tusan korkad att han eller hon stridit för mördarsekten Daesh, låt dem bli kvar där nere! Så kan jag också tycka. Det är bara ett litet problem: Det fungerar inte.

Det finns olika varianter på temat "låt dem bli kvar där nere". Den svenska regeringens version är att de inte ska få konsulärt stöd. Det betyder: Om en svensk medborgare infångats av kurdisk gerilla i strider med Daesh, så får personen skylla sig själv.

Men om en svensk medborgare kommer till en passkontroll på Arlanda och ber att få resa in i landet, så blir svaret ja.

En annan variant företräds av moderaten Gunnar Strömmer. Han skriver i en debattartikel i Dagens Industri att de borde berövas medborgarskapet. Även Liberalernas Johan Pehrson har uttalat sig för en sådan lösning.

Visst kan den svenska regeringen fnysa åt dem som sitter i fångläger och säga "klara dig själv". Men om en svensk medborgare kommer till en passkontroll på Arlanda och ber att få resa in i landet, så blir svaret ja. Räkna med att så kommer att ske! Den kurdiska gerillan har andra bekymmer än att hålla västerlänningar inlåsta. Vi kan inte heller räkna med att samtliga svenskar som levt i sektens områden grips. Så desillusionerade Daesh-anhängare kommer att komma hit, oavsett regeringens agerande.

Så för att beröva någon medborgarskapet måste personen först dömdas i en rättssäker process, alltså i Sverige eller något annat EU-land.

Moderaten Gunnar Strömmers lösning är att beröva personer medborgarskap om de exempelvis begått terroristbrott. Men vi får förutsätta att advokaten Gunnar Strömmer förespråkar en rättssäker procedur för detta. För att beröva någon medborgarskapet måste personen först dömdas i en rättssäker process, alltså i Sverige eller något annat EU-land. Beslut om att beröva någon medborgarskap kan tas tidigast i slutet av 2022. Det krävs en grundlagsändring, alltså två riksdagsbeslut med val i emellan.

Det är alltid åklagaren som har bevisbördan. Så var det när de nazistiska ledarna dömdes. Och så måste det vara när Daesh-anhängare ställs till svars.

Daesh har – med viss rätt – jämförts med nazismen och Hitlertyskland. Låt oss fundera över den jämförelsen. Svenskar som stred och begick krigsförbrytelser för den nazistiska krigsmaskinen borde ha dömts för detta. Men det fanns också svenskar som i största allmänhet fascinerades av Hitlertyskland – och därför reste dit. Osmakligt! Korkat! Förkastligt! Men något brott var det inte. Och vi kan inte utgå från alla som reste till de områden som kontrollerades av Daesh är förbrytare. Det är alltid åklagaren som har bevisbördan. Så var det när de nazistiska ledarna dömdes. Och så måste det vara när Daesh-anhängare ställs till svars.

Vi har redan återvändare här i Sverige. De finns i Angered, i Vivalla, i Rinkeby. Och de kommer att bli fler.

Så den bistra sanningen är att den svenska debatten passar Daesh ganska bra. Den befinner sig ovan molnen, långt ifrån den bistra vardagen.

Vi har redan återvändare här i Sverige. De finns i Angered, i Vivalla, i Rinkeby. Och de kommer att bli fler. Vad kan vi då göra? Jo, följande:

Rusta upp bekämpningen av småbrott! Två tredjedelar av de svenskar som stupat för Daesh var misstänkta för "vanlig" brottslighet innan de åkte ner. Om vi glömmer den vardagliga brottsbekämpningen så är vi chanslösa mot Daesh. Organisationen frodas i en sörja av extremism och vardagsbrott.

Håll koll på de enskilda individerna som är återvändare! Attityden mot dem måste vara tredelad: 1. Har du begått brott så ska du stå till svars. 2. Har du inte begått brott så ska vi ändå hålla koll på dig. 3. Om du strävar efter ett laglydigt liv så är du välkommen.

Våga samarbeta om rättsliga frågor i EU! Vi skulle kunna samla Europas främsta experter för att gemensamt ta itu med de personer som återvänder. EU-länderna skulle också kunna ha en gemensam åklagarkammare som utreder och åtalar personer som misstänks för terrorbrott. Sådant säger Sverige sannolikt nej till.

Medan debattörer och politiker fantiserar om lösningar som möjligen kan träda i kraft om tre-fyra år, så kommer Daesh-anhängare hit. Vi måste göra jobbet nu, inte "någon gång i framtiden".