Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Men det går ju inte att göra riktig korvsoppa av falukorv

År 2020 är ett år att fira. Det är 50 år sedan den finska invandringen till Sverige nådde sin höjdpunkt.

Eija Salminen har skrivit boken Lakritspipor och korvsoppa, illustrerad av Rainer Paakkinen. Eija Salminen är min kollega, så jag tänker inte recensera boken. Det får någon annan göra.

Men det är svårt att gå förbi Lakritspipor och korvsoppa, om vi nu ska uppmärksamma det jubileumsår som 2020 borde vara. Den beskriver i barnboksform hur det var att flytta från Finland till Sverige.

Det var fullt av kulturkrockar. Barn blev mobbade i skolan för att de inte kunde svenska. Ännu i vår tid hör jag finska föräldrar berätta att deras barn blir tillsagda att inte tala finska på skolgården.

Var skulle de nyinflyttade finnarna på 70-talet få tag i mörkt rågbröd. Och hur i hela helskotta skulle de göra korvsoppa? Eller som det beskrivs i boken:

"Hon tycker inte att korvsoppan blir lika god utan riktig korv men köper i alla fall något som liknar länkkorv. Falukorv, läser hon på påsen."

Det ska vara finsk länkkorv i korvsoppa, inte falukorv! Och länkkorv är ... Äsch, pröva själv när du åker till Finland nästa gång.

Efter en tid i Sverige kan pappa köpa en ny bil. Med den åker familjen på semester till Finland. Det blir trångt i bilen på vägen tillbaka till Sverige.

Ur Korvsoppa och Lakritspipor:

"Bilen är packad med massor av rågbröd, korv och kaffepaket så att barnen knappt får plats."

Kulturkrockarna finns fortfarande kvar. Det är för låg temperatur i en svensk bastu. Svenskarna vet inte vad riktigt rågbröd är. För att inte tala om hur den på ytan mest assimilerade finne omvandlas till en finsk fullblodspatriot när det är ishockeymatch mellan Sverige och Finland. Det är inget att leka med, kan jag tala om.

Finnarna kom hit för att bygga Volvobilar, svetsa på våra byggen och städa i våra skolor när Sverige hade ont om arbetskraft. Men det gjorde också något mer med Sverige.

Vi fick en Sverigefinsk kultur som är just Sverigefinsk. Inte finsk. Inte svensk.

Svenskar vet att det kom många finnar till Sverige, men förstår inte hur stor förändringen var för Finland. Tio procent av Finlands befolkning flyttade till Sverige.

De arbetar hårt. Ibland tar jag till hela min övertalningsförmåga för att tala om för min älskade Lea (som alltså är finne): Nej, nu ska du nog inte gå till jobbet för du är sjuk. Det är oftast förgäves. Attityden är: Vad är det för trams? Hon tycker givetvis att det är viktigt att andra människor är hemma från jobbet när de är sjuka. Men när hon själv har krämpor så står finnen i henne över alla resonemang.

Folkhälsoinstitutet konstaterar: "En större andel sverigefinnar och finnar har värk i olika delar av kroppen och tinnitus, jämfört med Sveriges befolkning."

Det finns de som nu förespråkar assimilation i stället för integration. Finnarna är väl integrerade. Om du träffar någon av dem på stan skulle du rent av kunna dra slutsatsen att de är assimilerade. Men skrapar du lite på ytan så märker du att så är det inte alls.