Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Kommer V och MP att motarbeta nya jobb i Norrland?

Planerna på ett nytt frihandelsavtal mellan EU och USA har betydelse för små och medelstora företag runt om i Norrland.

Annons

I frågor om avtal mellan EU och tredje land har Europaparlamentet vetorätt. så det är en relevant fråga inför valet till Europaparlamentet den 26 maj.

Trump drev därmed igenom Miljöpartiets och Vänsterpartiets vilja.

Vi har de senaste åren sett effekter av motstånd mot frihandel. USA:s president Donald Trump stoppade förhandlingarna om ett omfattande handels- och tjänsteavtal mellan EU och USA. Trump drev därmed igenom Miljöpartiets och Vänsterpartiets vilja. Han införde strafftullar på stål från Europa, i stället för att samverka med EU-länderna i agerandet gentemot Kina, vars statliga stöd till olönsamma stålföretag utgör ett verkligt problem. Trump har också bullrat om strafftullar på bilar.

I november förra året meddelade Volvo Cars att företaget drar ner försäljningen de stora modellerna S90 och XC60 i USA. Men om handelskriget syftade till att skapa amerikanska jobb så går Trump på en nit. Volvo skrotar planerna på att tillverka modellen X60 i USA, för export till Kina.

Törs underleverantörerna till bilindustrin göra investeringar i nya och modernare produktionsmetoder...

Det är inte bara strafftullarna i sig som är ett problem, utan också den osäkerhet de skapar. Ska den stora biljätten investera i en ny bilmodell, avsedd för den amerikanska marknaden? Törs underleverantörerna till bilindustrin göra investeringar i nya och modernare produktionsmetoder om det finns risk för att den amerikanska marknaden faller ifrån?

USA vägrar dessutom att utse nya domare som ska lösa tvister i Världshandelsorganisationen WTO, vilket i värsta fall kan leda till att organisationen för världshandel brakar samman. I stället för ett ordnat system för konfliktlösning får vi då ”den starkares rätt”. Då kan vi i och för sig vara tacksamma över att EU tillhör de starkare.

En annan exportvara till USA är trä för att bygga hus. Sverige är en av världens största exportörer av sågade trävaror. Det är ingen tillfällighet att skogslänen är ett begrepp som används för att redovisa statistik om allt möjligt från näringsliv till sociala förhållanden.

Förhandlingar ska inledas om att ta bort tullar på industrivaror.

I princip är EU och USA överens om en plan. Förhandlingar ska inledas om att ta bort tullar på industrivaror. Även en del regelkrångel kan komma att tas upp. En sådan förhandling skulle beröra europeiska bilföretag, men också företag runt om i Bergslagen och Norrland som är underleverantörer till bilindustrin. Det skulle dessutom få positiva kringeffekter om de två stora ekonomierna EU och USA bestämmer sig för att komma överens i stället för att driva ett lågskaligt handelskrig.

... ett väckelsemöte mot de förhandlingar som då pågick mellan EU och USA om ett omfattande handels- och tjänsteavtal.

Visserligen bekänner sig Miljöpartiet till frihandel i sitt partiprogram. Men när partiet höll kongress i Örebro för ett par år sedan utvecklades ett av seminarierna till något av ett väckelsemöte mot de förhandlingar som då pågick mellan EU och USA om ett omfattande handels- och tjänsteavtal. När EU slöt ett frihandelsavtal med Kanada röstade miljöpartiets ledamöter i Europaparlamentet nej, medan merparten av partiets ledamöter röstade ja när avtalet skulle godkännas av riksdagen. Vänsterpartiet röstade nej till avtalet med Kanade både i Europaparlamentet och i riksdagen.

Så det är i hög grad relevant att ställa frågor till Miljöpartiet och Vänsterpartiet hur de ställer sig till förnyade förhandlingar mellan EU och USA. En nejröst är också en röst för färre jobb i Norrland.

Annons