Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Hur ska vi kunna ta Nyamko Sabuni på allvar?

Nyamko Sabuni positionerar sig på en högerkant – som står långt från liberala värden – i en intervju med Expressen. Hennes tankar är inte bara antiliberala. De är ogenomförbara.

Annons

Till Expressen säger Nyamko Sabuni att visionen om det mångkulturella samhället ska "begravas".

Okej, då kan vi börja med att klarlägga att det råder bred enighet om att bekämpa hederskultur, religiös extremism med mera. Många av de avarter vi ser i till exempel våra förorter är redan olagliga.

Hur tänker hon göra det? Lägga ner judiska församlingen i Stockholm? Hindra muslimer i Sverige från att organisera sig?

Men att "begrava" visionen om det mångkulturella samhället, alltså att människor från olika kulturer lever tillsammans. Hur tänker hon göra det? Lägga ner judiska församlingen i Stockholm? Hindra muslimer i Sverige från att organisera sig? Ska det sitta en åsiktspolis som tvingar Sverigefinnar att heja på Sverige i ishockey och matpolis som ser till att de inte bakar för mycket karelska piroger?

Det mångkulturella samhället är inte bara en vision. Det finns runt om oss. Sätt på radion och lyssna på Sisu Radio eller gå på en somalisk restaurang, så märker du det.

Men i så fall riskerar Liberalerna att få en partiledare som uttrycker slarvigt och vårdslöst – i sin strävan efter framstå som tuff.

Efteråt säger hon ungefär "men det var ju inte så jag menade". Nähä, kanske det. Men i så fall riskerar Liberalerna att få en partiledare som uttrycker sig slarvigt och vårdslöst – i sin strävan att framstå som tuff.

Hon polemiserar mot sin motkandidat Erik Ullenhag:

– Vad är det man menar med mångkultur? Är det att de som tror på hederstraditioner ska behålla dem?

Här är hon direkt oärlig. Hon kan tycka att Erik Ullenhag har fel. Men att ens antyda att Erik Ullenhag skulle gilla hederskultur är en grov lögn.

Också om vi tittar på vad hon konkret föreslår, så finns det en del intressanta saker. Hon säger att de som söker asyl ska kunna avvisas, helst redan vid ankomsten.

– Om man inte flyr undan ett krig eller är förföljd ska man lämna på en gång. Bara ut med dem som kommer, säger hon till Expressen.

Då måste berättelsen prövas. Vilken by kommer personen från? Vilket språk eller dialekt talar personen? Detta är inget du gör vid en snabb prövning på flygplatsen.

Jaha, minsann, där rök både EU:s och Sveriges regler om asylprövning. Enligt EU:s så kallade Dublinförordning måste du först göra en prövning om det är Sverige som ska pröva asylansökan. Och det finns en rad regler som innebär att den så kallade första asyllandsprincipen sätts åt sidan, till exempel om den asylsökande har familj i Sverige. Sedan ska du pröva asylskälen. Då måste berättelsen prövas. Vilken by kommer personen från? Vilket språk eller dialekt talar personen? Detta är inget du gör vid en snabb prövning på flygplatsen.

Men om ansökan om asyl är uppenbart oriktig, så får personen avvisas direkt redan i dag.

Allt detta vet Nyamko Sabuni. Hon är inte dum i huvudet. Hon vill i Expressen lägga fram symboler, som hon tror bidrar till att hon blir vald som partiledare. Tidigare krävde hon obligatoriska gynundersökningar för unga tjejer. Det fick hon ta tillbaka. Det var för mycket galenskap i förslaget!

Efter att intervjun i Expressen publicerats går Nyamko Sabuni nu ut i en video och tar tillbaka i stort sett allt. Hon fattar att hon inte kan anklaga tidningen för att citera fel. Sedan kommer en rad märkliga ursäkter. Hon ville "diskutera" och "resonera". Det hade varit mer rakryggat att säga "jag var vårdslös, jag sade fel".

Nej tack, Liberalerna behöver en seriös partiledare.