Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Har lite judehatande flabb blivit okej nu Ebba Busch Thor?

Efter att Moderaterna hattade lite hit och dit, så bestämde sig Kristdemokraterna: Partiet öppnar för samtal med Sverigedemokraterna. I helgen håller partiet sina kommundagar i Örebro.

Annons

Ebba Busch Thor är tydlig med att det inte handlar om några fikasamtal.

– Det är politiska samtal, inte samtal om väder och vind, säger hon.

– Men vi måste skilja mellan samtal och samarbete. Vi står otroligt långt ifrån varandra politiskt.

Han personifierar det Sverigedemokraterna ogillar. Han är flykting från Turkiet.

En av de partistyrelseledamöter som röstade nej till samtal med Sverigedemokraterna var Behcet Barsom från Örebro. Inte så konstigt. Han personifierar det Sverigedemokraterna ogillar. Han är flykting från Turkiet. Han engagerar sig i det syrianska kultur- och föreningslivet. Enligt den Sverigedemokratiska idealbilden borde han ha kastat sitt syrianska ursprung åt sidan och blivit en "lojal" svensk.

– Inom kristdemokratin är jag unik och ovärderlig. I det parti som vi vill närma oss är jag någon annan och därmed också värdelös, sade han till Expressen för några dagar sedan.

När Ebba Busch Thor får en fråga om Behcet Barsom så säger hon:

– Jag håller med honom i det han påstår.

Behcet Barsom får alltså stå ut med att med att hans partiledare förhandlar med ett parti som betraktar honom som värdelös.

Men sedan drar hon ändå en annan slutsats. Behcet Barsom får alltså stå ut med att med att hans partiledare förhandlar med ett parti som betraktar honom som värdelös. Och Ebba Busch Thor håller med om den beskrivningen.

Ett annat inlägg i debatten om KD och Sverigedemokraterna kommer från Willy Silberstein. Hans föräldrar överlevde Förintelsen. Han var tidigare ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism. Han hänvisar i ett Facebook-inlägg till en intervju för något år sedan där Ebba Busch Thor förklarade varför KD inte kunde kunde samtala med Sverigedemokraterna.

– Det har att göra med att jag ska sätta min ekonomisk-politiska talesperson vid samma bord som deras talesperson som har skrattat åt skämt om att man sparkar på får som om de vore döda judar. Det saknas den grundläggande respekt som krävs.

Willy Silberstein konstaterar krasst: "Lite judehatande flabb får man tydligen stå ut med. Nu..."

Riksdagsledamoten Oscar Sjöstedts flabb är ju långt ifrån det enda exemplet på antisemitism och rasism i Sverigedemokraterna.

Så vi får väl dra slutsatsen att lite hatflabb har blivit lite mer okej. Och en hel del annat också! Riksdagsledamoten Oscar Sjöstedts flabb är ju långt ifrån det enda exemplet på antisemitism och rasism i Sverigedemokraterna. Sådant finns också i eftertänksamma intervjuer med ledande partiföreträdare.

En hyllad ledare inom Sverigedemokraterna är Ungerns Viktor Orbán som gärna spelar på antisemitiska vanföreställningar när han driver statlig propaganda mot EU och den amerikanske finansmannen George Soros. Att invända mot att Ungern tar steg för steg mot diktatoriskt välde kallas "rena mobbningsplutonen" av Peter Lundgren, Sverigedemokraternas toppnamn i valet till Europaparlamentet.

Det är numera okej att förhandla med en motpart som stöder en ledare som öppet strävar efter att montera ner demokratin.

Ebba Busch Thor framhåller gärna att Kristdemokraterna var drivande bakom kraven på att utesluta Viktor Orbán ur den konservativa och kristdemokratiska gruppen i Europaparlamentet. Bra så. Men när hon förhandlar med SD så ger hon en motsatt signal. Det är numera okej att förhandla med en motpart som stöder en ledare som öppet strävar efter att montera ner demokratin.

Det kommer att bli allt svårare för liberaler att samarbeta med Kristdemokraterna.