Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Lagerbäcks okända avslut på spelarkarriären i Kilafors: "Han sa att så kan jag inte bete mig"

Artikel 38 av 40
EM 2016
Visa alla artiklar

Han är en av världens allra hetaste fotbollstränare efter framgångssagan med Island, och det pratas om att han skulle kunna bli president för landet. Sporten gav sig ut på en resa i Lars Lagerbäcks fotspår. På vägen fick vi bland annat höra berättelser om cykelturer till Alby, galna offsidefällor, tjafset med en Ljusdalsspelare som satte punkt för spelarkarriären – och hur han i det dolda hjälpt allsvenska GIF Sundsvall i flera år.

TV: Se Lennart Mikelsson berätta om Lars Lagerbäck i spelaren ovan.

Jublet på stadion i Saint-Étienne var öronbedövande. Island hade precis spelat oavgjort mot Portugal i landets första mästerskapsmatch någonsin, och spelarna firade tillsammans med fansen.

Glädjen var total, men när de isländska spelarna kom till den mixade zonen en timme senare pratade de redan om nästa match.

Ari Skúlason, tidigare lagkapten i allsvenska GIF Sundsvall, var helt på det klara med att Island skulle gå vidare från gruppen. Han slängde fram en av sina matchtröjor på räcket som skiljde spelarna från journalisterna och sa:

– Ta med den här hem till Sundsvall och var stolt över Island.

Läs också: Kärleksförklaringen från Ari Skúlason – skickade med historiska matchtröjan till Sundsvall

Krönika: "President Lagerbäcks Island är ett landslag att älska – den här kvällen blev jag islänning"

Anledning till att vara stolt över Island har det utan tvekan funnits sedan dess. Och den där målmedvetenheten och tron på att ta sig vidare från gruppen är ganska lätt att lista ut var den kommer i från.

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck från Ovansjö har uträttat underverk med det isländska landslaget, och resan är inte över än.

Mitt EM-äventyr som Mittmedias utsände tog däremot slut samtidigt som Sverige åkte ur mästerskapet. Det sved naturligtvis, men samtidigt ledde det till en annan resa.

Tillsammans med kollega Rikard Bäckman sätter jag mig nämligen i bilen för en färd i Lars Lagerbäcks fotspår. Vi kastar in Ari Skúlasons matchtröja i baksätet och drar iväg.

Resan börjar i Ovansjö, Ånge kommun. Här växte Lars Lagerbäck upp.

– Han hade faktiskt en liten fotbollsplan hos sig. Det var lite sidlut på den, men vi spelade där redan innan vi började skolan. Då var man riktigt liten, säger Lennart Mikaelsson samtidigt som han viftar bort en närgången geting.

Han står på gräsmattan utanför föräldrahemmet i Ovansjö och blickar ut över Ljungan. Några minuters bilkörning bort ligger Lars Lagerbäcks föräldrahem. En plats som förbundskaptenen ofta återvänder till. Det är lätt att förstå en solig sommardag som den här.

Lennart Mikaelsson är barndomsvän med Lars Lagerbäck. De gick i samma klass och spelade fotboll tillsammans i Alby som barn.

– Lars hann spela en hel del i A-laget, det gjorde inte jag. Man måste säga att han var duktig, han var en strateg redan då. Han hade klart för sig vad som skulle göras och hur det skulle göras redan som ung, säger han.

Hur var han som kompis?

– Han var jättebra. I bland var det lite stök med att ta sig till Alby för att träna, men det ordnade sig. Vi hade snälla föräldrar och ibland cyklade vi faktiskt också.

Att Lars Lagerbäck redan som ung hade ett stort fotbollsintresse råder det inga som helst tvivel om.

– Han hade ett litet särintresse, det minns jag. Redan som ung hade han fotbollstidningar och hade väldigt bra koll på serier, resultat och vilken division lagen spelade i. En annan kanske bläddrade i tidningen, men det sa en inte så mycket, säger Lennart Mikaelsson.

Fotbollsintresset ledde till en spelarkarriär som startades upp i Alby FF, några kilometer från föräldrahemmet.

Resan går vidare.

TV: Se Karl-Erik Decker berätta om sina minnen av Lars Lagerbäck i spelaren ovan.

Lagledaren Karl-Erik Decker, 80, bor kvar i Alby och minns en ung Lars Lagerbäck.

– Mest imponerades man av hans säkerhet, strategin. Han spelade centerhalv som det hette på den tiden. Han var en mästare, en ledare. Efter ett antal år som man har funderat så tycker jag nog att han var väldigt lik Franz Beckenbauer som spelade i Tyskland. Han hade blicken överallt, såg allting och stod alltid på rätt ställe. Det har jag berömt honom för när jag träffat honom, säger Decker när vi sitter i hans trådgård i Alby.

Han berättar att fotbollsplanen flyttades under Lars Lagerbäcks tid i klubben i mitten på 60-talet. Ett par hundra meter från Karl-Erik Deckers villa ligger platsen där Lagerbäck gjorde sina sista säsonger som Albyspelare.

En ung pojke trixar med en boll framför ett av målen och planskötaren Roger Molin, 69, sitter på en åkgräsklippare. Han tar en paus i värmen.

– Jag klipper gräset för flicklaget, något herrlag har de inte fått ihop nu, berättar han.

Han har bott i Alby de senaste tio åren, men kommer ursprungligen från Stockholm.

– Lagerbäck var här när det var jubileum för några år sedan, tydligen spelade han här från början, säger han och blickar ut över gräsmattan.

Efter besöket i Alby rullar bilen mot Ånge. Vi får tag på kommunalrådet Sten-Ove Danielsson som avslöjar att kommunen kommer att hylla Lars Lagerbäck för framgångarna som förbundskapten.

– Hans framgångar är stora för oss, och det har redan kommit förslag på vad vi kan göra. Kanske kan det bli något vid infarten till Ånge. Vi får fråga honom, men jag är helt säker på att kan skulle tycka det var roligt, säger Danielsson.

Han berättar vidare om Lars Lagerbäcks engagemang i hemkommunen.

– Han är en av de som är intresserad av att ta över gamla postterminalen, de är ett gäng på sex-sju stycken. Och när Alby FF fyllde hundra år var han där hela dagen, bara en sådan sak. Det visar på en storhet, säger han.

Efter uppväxten i Ovansjö, starten på fotbollskarriären i Alby och skolgång i Ånge gick Lars Lagerbäcks flyttlass vidare.

Han flyttade till Umeå för att studera och spelade med Gimonäs CK där han även anställdes som kanslist. Senare började han studera vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och träffade där bland andra Roland Andersson som han senare skulle ha som assisterande förbundskapten i det svenska landslaget.

Efter utbildningen gick flyttlasset till Bollnäs, och det var där som tränarkarriären inleddes.

I Kilafors IF år 1977.

– Han var färgblind, det kommer jag ihåg. Och så pratade han mycket om Bob (Houghton) och Roy (Hodgson). Han var bra kompis med Roland Andersson i Malmö och tog mycket intryck av dem, säger Sven-Gunnar Karlsson som var lagledare på den tiden tillsammans med Ulf "Puma" Jonsson.

I dag är de styrelsemedlemmar båda två och sitter i skuggan på altanen utanför klubbstugan på Knöttas IP. Årets upplaga av Kilafors leder division fem och på fredagskvällen ska de ställas mot tabelltvåan Enånger.

Publiksnittet ligger på 258 personer, imponerande för ett lag i fotbollsfemman.

– Lagerbäck var här i fjol när vi invigde konstgräset. Han skulle egentligen åka hem innan A-lagets match, men vi frågade om han inte ville stanna och coacha. Han blev kvar, säger "Puma".

Han som då passade på att påminna förbundskaptenen om sin version av dennes sista match som spelare.

– "Lasse" gjorde sin sista match här, säger han och pekar ut mot planen.

– Det var en B-lagsmatch mot Ljusdal, och som jag minns det tog han mer eller mindre stryptag på en back i Ljusdal som höll på. Och efteråt sa han "nu ska jag inte vara med mer, så här kan jag ju inte bete mig", säger "Puma" med ett skratt.

– Men han åkte inte ut, jag tror det var en elev han hade i skolan som dömde.

Se också: Tränarkarriären började på Knöttas – nu är han Islands nationalhjälte

Spelarkarriären tog slut – men karriären som tränare tog fart.

– Vi hade jävulska offsidefällor. När vi mötte Söderhamn minns jag att mittbackarna möttes på halva plan och försökte ställa varandra offside, och en gång försökte till och med en av våra backar att ställa offside på motståndarnas planhalva. Då borde publiken ha fått pengarna tillbaka. Men gjorde Kilafors 1–0 så hade vi alltid minst en poäng.

Både Ulf "Puma" Jonsson och Sven-Gunnar Karlsson känner igen det Kilafors IF som Lars Lagerbäck coachade på 70-talet i dagens Island.

– Hemskt mycket känner man igen, och även när han hade Sverige släppte de ju in lite mål. Mycket beror på spelartyperna. Island har ju en begränsad spelartrupp, och det hade vi också. Men han var den bäst utbildade tränare vi hade haft och han brydde sig om hela föreningen, säger Karlsson.

"Puma" fyller i:

– Han hade bra kontakt med alla. Han var social och mån om alla i föreningen.

TV: Se Ulf "Puma" Jonsson berätta om Lars Lagerbäcks tid i Kilafors i spelaren ovan.

Lagerbäck blev kvar i Kilafors i fyra säsonger, och 1981 tog han sin hittills enda titel som tränare.

DM-guldet i Hälsingland.

– Tre år i rad var vi i final och sista året vann vi. Jag har för mig att vi vann med 3–0, det var en ganska enkel match. Sedan mötte vi samma gäng på helgen och fick stryk, så vi firade nog lite för mycket, konstaterar Ulf "Puma" Jonsson.

Han bjuder på en kopp kaffe i klubblokalen som inte fanns på Lagerbäcks tid. Sven-Gunnar Karlsson plockar fram ett tidsningsurklipp från när Dagens Nyheter var på plats i Kilafors för att berätta om den där DM-titeln som Lagerbäck vann i början på 80-talet.

Precis som alla andra vi träffar på resan genom Lagerbäckland så gläds Kilaforsduon över förbundskaptenens framgångar med Island. Och de känner en stolthet.

– När vi hade islänningar här under ett nordiskt flickläger så sa de redan då att Lasse skulle kunna bli president om han ville. Vi får se hur det går mot Frankrike nu, de slår ju ur underläge, säger "Puma".

Bilen lämnar Kilafors för att rulla vidare mot nästa destination i Lars Lagerbäcks tränarkarriär. Kollega Bäckman minns sist han såg Arbrå BK spela fotboll. Då mötte de Ramsjö och det delades ut tre röda och elva gula kort.

Den här sommardagen är det betydligt lugnare på Arbrå IP där en misslyckad rensning lätt kan hamna i Ljusnan som flyter alldeles bredvid.

Vaktmästaren Janne "Stutt" Hedin kommer körandes på en åkgräsklippare längs vägen. Han tar av sig hörselskydden och berättar att han hade Lars Lagerbäck som tränare under dennes treåriga sejour i klubben.

– Han var bra, jag tyckte om honom. När man ser honom på tv känner man igen honom, han var likadan här. Det är så härligt att han lyckats. Jag tror att han är bra på att hålla ihop en grupp och skapa sammanhållning, så var det här också, säger "Stutt".

Inne i ett av omklädningsrummen på Arbrå IP finns fotografier signerade av bygdens son Peter Stormare. Men även Lars Lagerbäck har lämnat avtryck.

– Han var underbar, slår Janne "Stutt" Hedin fast.

– Ett år åkte vi ur trean, sedan tog han upp oss igen. Han var suverän och vi brukade säga att han var så duktig att han borde vara på en högre nivå än hos oss, fortsätter han.

"Stutt" fick rätt. Lars Lagerbäck tog sig till en betydligt högre nivå. Först via Hudiksvalls ABK.

På vägen mot Hudiksvall görs ett stopp i Bollnäs där Lars Lagerbäck bodde under tiden i Hälsingland. Jag lämnar av kollega Bäckman i Ljusdal och möter sedan upp Pär Styrman, 50, utanför Glysisvallen.

– Han var fruktansvärt noggrann. Det var en nivå till för oss jämfört med vad vi var vana vid. Han åkte ju mellan Bollnäs och Hudik, så han funderade nog mycket under de resorna, säger Styrman när han minns tillbaka på tiden med Lagerbäck som tränare.

– Nu är det så längesedan, men han var lika kylig då som nu. Som tränare var han inte så lätt att komma nära inpå, men han hade en underfundig humor. Efteråt när man träffat honom har det kommit fram, annars får han ju mest skit för att han är tråkig. Egentligen så har han en lite lurig humor privat.

Har du några minnen av honom utanför planen?

– Han gjorde varken bort sig åt ena eller andra hållet. Man har haft tränare som varit förbannade och så, men det var inga sådana bitar med honom. Han håller en låg profil även om det var han som bestämde. När vi hade lite kalas med laget tror jag ofta att han var hemma i Bollnäs.

Pär Styrman är nu själv tränare för Vismarå i division fyra. En del av det han lärde från Lars Lagerbäck har han tagit med sig.

– Vi tränar ungefär 0,8 gånger i veckan under säsong, men jag tar ut laget i alla fall. Att hålla ihop lagdelar med samma människor tror jag ganska hårt på, man kommer längre på det än att bara välja de som dribblar bäst eller skjuter hårdast. Lagerbäck var konsekvent och jag minns att vi till exempel nötte ihop samma backlinje i ett par år.

Precis som så många andra svenskar jublade Pär Styrman högt när Island slog ut England och tog sig vidare i EM-slutspelet.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

För en spelare som följt Lagerbäcks isländska resa på nära håll råder det ingen tvekan om vilken betydelse förbundskaptenen från Ovansjö haft för det landslaget.

– Hans erfarenhet är inget som man kan köpa. Han tillför så mycket till laget och staben. Du kan se viljan att vinna och tron på att vinna som vi har nu, det är obeskrivligt, säger GIF Sundsvalls isländske landslagsspelare Rúnar Sigurjónsson.

– Han har en respekt som är välförtjänt, och när han pratar lyssnar alla. Sedan har han en perfekt kombination mellan när han är strikt och när han kan skämta. Men allt det kommer med erfarenhet.

Hur stor är han bland er islänningar?

– Alla älskar honom, så enkelt är det. Vi valde president för en vecka sedan och han fick en del röster. Han kan inte göra något fel.

Det är just som förbundskapten Lars Lagerbäck gjort karriär, men 1997 var det nära att han tog över Östersunds FK.

Läs också: Lagerbäck hyllar ÖFK – och berättar varför han nobbade klubben

Så blev det aldrig utan Lagerbäck fortsatte att jobba åt förbundet. Däremot kommer det under resan i hans fotspår fram att han faktiskt har åtminstone en liten fot i klubblagsfotbollen.

Lars Lagerbäck har nämligen hjälpt allsvenska GIF Sundsvall som en form av rådgivare under de sista åren.

– Vi har haft en del med varandra att göra, han stöttar oss på ett bra sätt utifrån den relationen vi har och den support han visar för regionen, säger klubbens sportchef Urban Hagblom.

På vilket sätt hjälper han föreningen?

– Han har varit med och stöttat med tankar och idéer, och genom ett mentorskap åt Joel (Cedergren) och Roger (Franzén). Våra tränare har en väldigt bra dialog med Lasse. De har haft en del möten och de har varit till honom i Ovansjö, och han kommer alltid förbi och har en dialog med oss. Det är vi jätteglada över.

Urban Hagblom öser beröm över Lagerbäcks fotbollskunskaper.

– Han har en enorm fotbollskompetens. Sedan har han en stark övertygelse utifrån sina idéer och är pedagogisk. Han står för ett lugnt och tydligt ledarskap. Man ser i både glädje och sorg att det är en oerhört balanserad ledare som får stort förtroende i sina grupper och i sin organisation. Han är väldigt skicklig på att skapa delaktighet, säger Hagblom.

Efter EM kommer Lars Lagerbäck att lämna sin roll som förbundskapten för Island. GIF Sundsvall lär göra ett försök att få honom än mer involverad i klubben.

– Man kan bara spekulera, men det är väl dumt att inte ställa frågan. Det finns enormt mycket som han kan bidra med. Det är klart vi kommer att prata med Lasse när han kommer på besök. Jag upplever att han har starka och fina känslor för regionen och för produkten fotboll, säger Hagblom.

Efter succén med Island lär det vara fler klubbar än GIF Sundsvall som visar intresse för Lars Lagerbäck när han efter EM-äventyret tackar för sig, och i bilen på väg tillbaka till redaktionen i Sundsvall funderar jag på hur den här isländska sagan egentligen ska sluta.

Det känns helt osannolikt att Lars Lagerbäck ska få ställa en EM-medalj bredvid den där DM-titeln med Kilafors från 1981 i prisskåpet.

Å andra sidan borde Island inte ens vara i EM.

Tillbaka på redaktionen är det dags för ett sista samtal. Det går till Lars bror Per, 61. Han som följt det isländska laget på plats i Frankrike de senaste veckorna.

Han försöker förklara vad som ligger bakom sin brors och Islands framgångar.

– Dels tror jag det handlar om att de fått fram ett par-tre årgångar som nu är runt 25-26 år. Det är första gången som Island har en bredd med 12-15 spelare av bra klass. Lars kom in i ett läge där han snabbt fick respekt och de lyssnade på honom, förut har jag fått intrycket att man aldrig riktigt trodde på att man kunde lyckas i det isländska landslaget, säger han och fortsätter:

– De backar upp varandra bra i det defensiva spelet, men har dessutom offensiv kvalitet. Det är inte många matcher som de inte gjort mål i, och inte minst har de en positiv tjurighet.

Per och hans sambo kom nyligen tillbaka till Sverige och Östersund och ser inte matchen mot Frankrike på plats.

Vill det sig väl kan det däremot bli en flygresa tillbaka till EM-turneringen.

– Varje gång de går in på planen känns det som procenten att de ska vinna ökar. Blir det final igen, då åker jag ned, säger Per Lagerbäck.

Han har, precis som alla andra fotbollsintresserade, märkt vilket gigantisk stöd det isländska laget fått.

– När det är en riktig underdog blir det nästan sympatier från alla håll. Efter Englandsmatchen stod det kvar flera hundra engelsmän som var med i den isländska ramsan efteråt, det var nästan rörande, berättar han.

Resan i Lars Lagerbäcks fotspår är slut för den här gången, och Ari Skúlasons matchtröja är nu utplockad ur redaktionsbilen. Den hänger i skrivande stund över en stol i vardagsrummet.

Tio minuter innan matchstart mot Frankrike åker den på.

Lars Lagerbäck

Namn: Lars Edvin Lagerbäck.

Född: 16 juli 1948, Katrineholm.

Klubbar som spelare: Alby FF och Gimonäs CK.

Tränarkarriär:

1977–1982: Kilafors IF.

1983–1985: Arbrå BK.

1987–1989: Hudiksvalls ABK.

1990–1995: Sveriges pojk- och ungdomslandslag.

1996–1997: Sverige B.

1998–1999: Sverige (assisterande förbundskapten till Tommy Söderberg).

2000–2009: Sverige.

2010: Nigeria.

2012–2016: Island.

Meriter i urval: Förde Sverige till fem raka mästerskap som förbundskapten. EM 2000, VM 2002, EM 2004, VM 2006 och EM 2008.

Ett VM-slutspel som förbundskapten för Nigeria, 2010.

Tog Island till landets första mästerskap någonsin och gör just nu succé under EM i Frankrike.