Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Jansson till Hälsingland

Lars Jansson, Ljungskile, jazzmusiker och kompositör som skrivit musik som uruppförs i Kulturhuset Glada Hudik fredag kväll 18.11. Konserten ges också på Söderhamns Teater på tisdag 22.11.

Annons

Worship of Self kallas konserten och det var också titeln på en skiva som kom ut 2006?

- Ja den spelade vi in tillsammans med danska Ensemble MidtVest. Men det är bara några låtar från skivan som vi framför på den här turnén. Jag har skrivit ett tiotal helt nya låtar direkt för min trio, Weberkvartetten och Nordiska Blåsarkvintetten.

Så det blir uppföranden på fredag kväll?

- Ja, det blir det. Jag har skrivit musik sedan tonåren, även för storband och för Nordiska kammarorkestern i Sundsvall, där Blåsarkvintetten ingår.

När bildades Lars Jansson Trio?

- Det är länge sedan, 1979, men jag har bytt musiker flera gånger. Nu spelar min son, Paul Svanberg, trummor och så är det den danske basisten Thomas Fonnesbaek.

Den här turnén, som är ett samarbete mellan Musik Gävleborg och Scenkonstbolaget i Västernorrland, är också ett samarbete mellan jazzen och kammarmusiken?

- Musik Gävleborgs producent Neta Norén gillade skivan Worship of Self och frågade om jag ville spela den på en turné. Samarbetet har gjort att det blir en turné på sju konserter totalt.

Hur är ditt förhållande till den klassiska musiken?

- Jag älskar klassisk musik och jag tycker det här är ett spännande möte mellan olika världar. Med min pianotrio i botten och med stråkkvartett och blåskvintett i tillägg blir det en fantastisk musikalisk palett.

Vad kan publiken som kommer på konserterna förvänta sig?

- Jag hoppas det kommer folk från bägge lägren, i både Hudiksvall och Söderhamn arrangeras konserterna i samarbete med jazzklubbarna och konsertföreningarna. De kan förvänta sig en tonal, vacker och romantisk musik, med jazzens groove och till och med tolvtonsserier.

Mer läsning

Annons