Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lars är så otroligt lugn och fokuserad"

Hemma i Funäsdalen satt pappa Jan och njöt framför teven. En bit bort i byn fanns förre tränaren Jan Ravald och gjorde det samma.

– Självklart är jag jätteglad. Det här är fantastiskt, säger Jan om sin adept Lars Nelsons fantastiska förstasträcka.

Är någon som har en extra stor del i Lars Nelsons utveckling som skidåkare är det Jan Ravald, tidigare landslagstränare för Sverige. Han fanns där som tränare, instruktör och påhejare under de första åren som satsande åkare.

– Jag har väl en liten del i hans framfart. Som ungdoms- och junioråkare hade jag hand om en hel del, berättar Jan, som förstås vet historien till att Lars Nelsons "över en natt" blivit en världsstjärna.

Framför allt handlar det om hans personlighet, hans förmåga att sätta in allting i ett sammanhang.

– Lars är så otroligt cool. Han hetsar inte upp sig för särskilt mycket. Han är mycket motiverad och lägger inte energi på fel saker. När han skulle åka första sträckan sa jag till frugan att det här kommer han att klara utmärkt.

OS-succén var dock oerhört långt borta för fem-sex år sedan. Då hade Lars Nelson i princip lagt skidorna åt sidan.
Fokus då låg på telemarkåkning och musik. Motivationen att satsa på skidor var borta.

– Lars har så många järn i elden. Han och hans tjej hade ett band och de spelade på konserter och så.

Så, för fyra år sedan, kom ett nytt lappkast i Lars Nelsons liv. Plötsligt tog skidorna överhanden igen.

– Han fick en aha-upplevelse och ville prova på att satsa. Jag tror att det hände i samband med en tävling där han märkte att han var nära de bästa, berättar Jan.

Om du får peka på någon speciell styrka hos Lars som åkare, vad säger du då?

– Han var mycket bra som junior, han har en bra motor, men hans klassiska teknik, där han tar stora steg, är väldigt fin. Han kan verkligen diagonalåka uppför. Hans förmåga att fokusera är också väldigt bra.

Jan Ravald har som mångårig tränare och pappa till Ola Ravald, numera norsk tekniktränare, en god insyn i skidvärlden. Han försöker sig gärna på en förklaring till den svenska succén i Sotji.

– Lagkänslan och harmonin i hela upplägget, där ledare och åkare jobbar för varandra, betyder mycket. Det finns en teamanda och många informella bitar som är så viktiga.
Bra ledare, med rätt attityd till skidåkning och livet i stort, är andra bitar som Jan Ravald trycker på.

– Många gånger kan idrottare säga en sak om bra lagkänsla, men man får inte känslan av att det stämmer. Nu är det skillnad. Det finns en grundtrygghet i det svenska laget som är unik.

De svenska åkarna har, enligt Jan Ravald, den perfekta attityden för att gruppen ska lyckas.

– Vi har generösa och ödmjuka åkare som är osjälviska och har fin attityd. När Johan Olsson tog silver sa han att han var mer glad åt "Dannes" (Rickardsson) brons. Det är stort.
Du mår bra, men hur är det med din son, i norska landslaget?'

– Ha-ha! Jag tror att han är glad också. Han är halvnorsk, men själen finns här.

Plötsligt har Sverige tagit över från Norge, som maktfaktor på både herr- och damsidan...

– Ja, varken längdåkarna eller skidskyttarna lyckas. Det verkar som att Norge hamnat på efterkälken på materialsidan. Nu är det vi som är number one.