Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Anders Johansson: Ygemans fulspel om vapendirektivet

När makthavare står handfallna inför verkliga samhällsproblem tillgriper de symbolpolitik för att åtminstone ge intryck av att vara handlingskraftiga.

Det är den välvilliga tolkningen av EU-kommissionens förslag till skärpta vapenlagar, som presenterades efter de fasansfulla terrordåden i Paris.

EU har onekligen problem med vapen. Ett okänt antal illegala vapen, företrädesvis av militärt ursprung från Balkan och det forna östblocket, cirkulerar inom unionen. Det är dessa vapen som används vid terrordåd och inom den organiserade brottsligheten. Användningen av lagliga, registrerade vapen, i kriminella sammanhang är så gott som obefintlig. Likväl är det de laglydiga vapenägarna, jägarna och sportskyttarna, som makthavarna i Bryssel vill klämma åt.

Trots att förslaget saknar konsekvensanalys, och trots att det forskningsunderlag kommissionen själva hänvisar till påpekar att det saknas samband mellan förekomst av lagliga vapen och våldet i samhället, trycker man på för att det skall genomföras så snart som möjligt. Bland förslagets delar ingår totalförbud mot halvautomatiska vapen inom hela EU, löpande licensprövning vart femte år (som om inte byråkratin vore tillräckligt omfattande redan) och förnedrande mentaltester av alla jägare och sportskyttar. Detta vill man alltså genomdriva utan belägg för att det överhuvudtaget påverkar de problem man säger sig vilja komma till rätta med.

För svenskt vidkommande har justitiedepartementet vidtagit mått och steg för att förslaget, som är ute på remiss, skall möta så få sakliga invändningar som möjligt. Sista svarsdag är satt till den 5 januari. Att skicka ut ett förslag på remiss över jul- och nyårshelgerna är en tydlig signal om att man från justitiedepartementets sida inte är särskilt intresserad av att höra vad remissinstanserna har att säga.

Alla som arbetar med kommunikation vet att om man vill att ett pressmeddelande skall gå obemärkt förbi skall man skicka ut det sent på fredag eftermiddag. På motsvarande sätt är bästa sättet att undvika sakliga invändningar mot ett lagförslag att skicka ut det på remiss över julledigheten.

EU-kommissionens förslag till skärpt vapenlagstiftning är ett slag i luften mot terrorismen och den organiserade brottsligheten. Vilken terrorist skulle få för sig att söka licens för ett jaktgevär när det finns mängder av illegala vapen i omlopp? Till och med kristi brud i Knutby kunde med lätthet få tag i en pistol. Däremot är förslaget ett slag i ansiktet på Sveriges 300 000 jägare och 180 000 sportskyttar.

Låt oss hoppas att landets alla skytteföreningar och jägarorganisationer tar sig tid mellan julgröten och nyårsraketerna att besvara remissen, och att Ygeman tar de egna medborgarnas parti gentemot kommissionens huvudlösa och missriktade ingrepp i äganderätten.