Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Anders Johansson: Det laglösa landet lagom

I november förra året dömdes tre män från Ljungby till fängelse efter att ha tagit lagen i egna händer och misshandlat en av flera utländska medborgare som påkommits med att stjäla maskiner, men som släppts av polisen

Läs mer: Lilian Sjölund "Mer kärlek tar inte tiggarna ur misären"

De tre männen som dömdes var medlemmar i ett medborgargarde som organiserats för att få ett stopp på stölderna som plågat landsbygden runt Ljungby en längre tid, utan att rättsstaten agerat för att få ett stopp på eländet. När samma rättsstat sedan ingrep med hårdhandskarna mot de medborgare som tagit saken i egna händer var det många boende runt Ljungby som tappade det sista av sin tro på rättssamhället.

I den slutna Facebookgruppen Trygga vår Landsbygd samlas människor som fått nog av laglösheten. Där varnar människor varandra för stöldligor som opererar i närområdet och misstänkta personer och bilar som siktats på konstiga tider. Risken för att människor skall ta lagen i egna händer på nytt är överhängande.

Myndigheternas likgiltighet inför privat egendom har blivit särskilt tydlig i rapporteringen om de ockupationer av privat mark som förekommer runt om i riket Mest uppmärksammat i centrala Malmö, där uppskattningsvis 400 rumänska och bulgariska medborgare olovligen slagit läger på en privat industritomt utan att myndigheterna reagerat. Utanför Helsingborg tog någon nyligen lagen i egna händer och jämnade ett liknande läger med marken. Inga vittnen finns.

Ljungby och Malmö är bara två exempel av många på hur svenska myndigheter misslyckas med att tillvarata de egna medborgarnas grundläggande intresse av säkerhet. Stora delar av den svenska landsbygden saknar idag helt eller nästan helt polisbeskydd och stölder av jordbruksmaskiner, motorer och bränsle har blivit en del av vardagen, inte bara i Ljungby. Maskinerna försvinner över havet till Polen och Baltikum och trots att detta är välkänt sedan länge åker gärningsmännen sällan eller aldrig fast. Kvar står brottsoffren, med självrisken att betala och en förlorad tro på rättsstaten.

Men det är inte bara landsbygden som lämnats vind för våg. I Göteborg varnar polisen för att hela stadsdelar tagits över av kriminella gäng. Skottlossningar, inte sällan med dödlig utgång, har blivit vardagsmat i nyhetsrapporteringen. Regeringens budgetering för 1000 nya poliser under kommande år motsvarar inte ens dagens nivå givet befolkningsökningen.

Statens legitimitet vilar ytterst på dess löfte om att skydda medborgarnas liv och egendom från yttre och inre angripare. Den svenska staten klarar inte av någondera.

Förre ÖB vittnade om att Sverige, i framtiden, när innevarande försvarsbeslut uppfyllts, endast kan försvaras på en plats under en vecka. Idag är det betydligt värre än så. Sverige har bland världens högsta skatter, men dess myndigheter försöker inte längre ens upprätthålla säkerhet, lag och ordning. Sverige har blivit ett laglöst land.

Mittmedia har Sveriges mest engagerande ledare - läs fler aktuella ledare:

Marcus Persson: Genomgång av ombuden - partiledningen i Kristdemokraterna kan förlora om DÖ

Patrik Oksanen: Därför ska vi lyssna på signalerna om Vitryssland

Lilian Sjölund: SD:s Mattias Karlsson tillhör den härskande klassen