Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Altberg från Roteberg är plåtslagaren som plåtar djur och natur

För cirka 14 år sedan började Lars Altberg i Roteberg fotografera på allvar igen. Ganska snart fann han inspiration i skog och natur. Djur, fåglar och blommor är hans favoritmotiv.

Annons

En särskild förkärlek hyser han för fåglar, speciellt ugglor. De är både vackra och spännande samtidigt som de kan vara svåra att upptäcka.

Läs mer: Lars Altberg årets fotograf

Lars tycker fotandet ger honom något extra i livet. Till vardags jobbar han som plåtslagare i familjeföretaget, som farfar startade.

– Det fotandet ger mig är någon form av avkoppling, när jag väl är ute. Fler borde komma ut i skog och natur och verkligen se vad som finns att upptäcka innan det är försent. Under de här åren har jag kunnat konstatera att det är så mycket i naturen som är förstört, säger Lars Altberg.

För den som är intresserad av att se mer av Lars fotokonst finns det inte mindre än två ställen i Edsbyn, där han ställer ut just nu. I Edsbyns museum visas en rad av hans natur- och djurfotografier till och med den 16 april.

I Svenska fönsters foajé i Edsbyn kan man nu också se naturfoton av Lars Altberg.

Läs mer: Lars ställde ut i Galleri Pallas under Konstrundan

Lars blev inspirerad att börja fotografera som väldigt ung. Det var en släkting till hans pappa som hade en kamera, som fascinerande. Lars skaffade sig en egen kamera med bländarautomatik. Sedan fotograferade han flitigt under tonåren.

– Men sedan blev det ett långt uppehåll. Men när vi fick barn, som nu är 14 och 12 år gamla, köpte jag en systemkamera. Till en början blev det familjebilder, men ganska snart blev det ute i naturen. Tyvärr fotar man barnen för lite, när de blir större.

Den digitala fototekniken innebar något av en revolution för Lars. Han köpte en digital systemkamera.

– Allt blev så mycket enklare med en digital kamera. Jag kan se resultatet på en gång.

När Lars till exempel fotar orrspel tar han med sig ett tält, som fungerar som gömsle. Men vissa fotoställen håller han för sig själv till exempel där han plåtade en kungsörn.

På lördag den 12 mars öppnar utställningen i Edsbyns museum.

Läs mer: Lars Altberg gav tips till UF-företag