Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läroverket förfaller

Indragna renoveringar har satt spår i Läroverket. En rundtur visar en skola i förfall.

En trio ur personalen visar oss runt i Läroverkets lokaler. Här finns spåren efter den ena fuktskadan efter den andra. Färg som flagar, golv i hemkunskapen som är direkt snuskiga, omklädningsrum med fuktrosor längs väggarna och innertak som hänger löst.

Ett visst hopp väcktes för ett par år sedan när kommunen kom med ett löfte om renoveringar för 26 miljoner, så att byggnaden skulle vara i gott skick inför 100-årsjubileet 2011.

– Då sa man att nu finns det verkligen pengar avsatta. Vi satt i möten många timmar med ritningar och hade förberedelser, minns skyddsombudet Katarina Axenström Kvick.

Sedan följde investeringsstopp och inget mer hände, utom att skolan fortsatte att förfalla.

– Man blir uppgiven till slut, konstaterar hemkunskapslärare Rut Innala.

I exempelvis sal 32 är ljudmiljön ett bekymmer. Ljudet studsar mot väggarna och mätningar visar att ljudmiljön är mycket ansträngande för hörselskadade personer.

– Vi har genomfört ljudmätningar tidigare men när vi krävt åtgärder har fastighetskontoret låtsats inte veta om mätningarna. Nu tar vi det här genom arbetsmiljöverket. Det är tråkigt att göra så, eftersom det är sista steget för oss, förklarar Katarina Axenström Kvick.