Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lärorikt att resa på skoltid"

Skolorna blir mer restriktiva med att ge barn ledigt för att åka på semesterresor.
Men att åka utomlands en vecka kan också vara lärorikt, menar bland andra Britt-Marie Byström, rektor i Ovanåker.

Oftast handlar det om en resa när föräldrar vänder sig till rektorn vid barnens skola för att ansöka om ledighet. Älgjakten lockar och några barn följer med sina föräldrar ut i skogen istället för att sitta vid skolbänken.

– De ska ju ha en bra relation med sina föräldrar också. Men de kanske kan köra två dagar istället för en hel vecka, säger Mats Hedberg, rektor vid Granbergsskolans årskurs 7–9.

Oftast beviljar han ledigheten.

– När de kommer och frågar är min uppgift att visa att skolan är viktig. Jag frågar hur stort behovet är och påpekar att garanterad undervisningstid försvinner. Det är min skyldighet, säger Mats Hedberg.

Men om familjen åker i alla fall är det inte tal om något vite för föräldrarna, förklarar Mats Hedberg. Frånvaron rapporteras, men så mycket mer händer inte.

I och med den nya skollagen kan man förvänta sig en skärpning, menar Eva Eklund, för- och grundskolechef i Bollnäs kommun.

– Det kommer att bli mycket, mycket svårare att få ledigt, säger hon.

Framför allt resor tillsammans med familjen kommer inte att godkännas lika frikostigt. Reglerna kommer mer att likna de som gäller för anställda vuxna.

Att elever tar en vecka ledigt för att åka utomlands är ganska vanligt, enligt Britt-Marie Byström, rektor för Lillboskolan, Celsiusskolan F-6 och Voxnabruk skola i Ovanåkers kommun.

– Visst blir det ju ett avbräck i skolsituationen och visst kan det vara svårt för skolan att planera. Samtidigt ger ju en resa en del. De tränar på språk, på att föra sig, på geografi, säger hon.