Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarvikarien har fått sin dom

Domen blev fem års fängelse för lärarvikarien.

På fredagseftermiddagen lämnades domen vid Hudiksvalls Tingsrätt. Lärarvikarien döms till 5 års fängelse.

– Jag tycker att det är en välskriven dom. Och rätten gick på min linje och dömde för våldtäkt. Det visar att det räcker med att använda ens kroppstyngd för att det ska räknas som våldtäkt, säger Carl-Johan Granlund, åklagare som yrkade på fem års fängelse.


I början av januari gjordes den första anmälan om sexuellt ofredande mot lärarvikarien. Han har undervisat på en högstadieskola i Hudiksvalls kommun under höstterminen 2011. Den bild som lagts fram visar att mannen utnyttjat unga flickor som varit lättleda och han har utnyttjat deras oerfarenhet. Han har successivt trappat upp de sexuella anspelningarna i sina SMS- kontakter och via Facebook.

Ett av åtalen, som gällde sexuellt ofredande, ogillades. Han kommer att få stanna i hänkte tills domen vinner laga kraft. Han döms också att betala skadestånd till målsägarna på sammanlagt 155 000 kronor.

Åklagaren ville att mannen skulle dömas till fem års fängelse för våldtäkt, våldtäkt mor barn och fyra sexofredanden. Vid pläderingen under rättegångsdagarna yrkade mannens försvarsadvokat att lärarvikarien skulle frias. Han ansåg inte att det var bevisat att mannen begått brott. Mannen har tidigare erkänt att han haft sex med två av flickorna.

Mannen har stått åtalad för brott mot sex flickor som var hans elever i skolan i Hudiksvalls kommun, den yngsta av eleverna ska ha varit 12 år. Det var i början av januari som hans kontakter med elever på Facebook polisanmäldes.