Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarlyft för Ovanåker

Ovanåkers kommun hör till de tre kommuner i landet som bäst har använt sig av statsbidraget Lärarlyftet. Till största del har Lärarlyfts-pengarna gått till fortbildning av lärare i matematik. Pengar har även gått till enstaka satsningar som specialpedagoger.

Agneta Persson var projektledare för matematik-projektet i Ovanåkers kommun som pågick mellan 2007 och 2010. Sammanlagt deltog ett 70-tal lärare från förskoleklass till och med gymnasiet i projektet.

Bakgrunden var att det fattades lärare i kommunen som hade ämnesutbildning i matematik och pedagogisk utbildning i matematik. Därför uppstod också brister i matematikundervisningen.

Det var fler lärare som var utbildade i svenska och engelska än matematik, därför gick kommunen in och satsade på just fortbildning i matematik.

Det är också en av anledningarna varför just Ovanåkers kommun är en av de tre kommuner som har utnyttjat statsbidraget bäst.

Men i stora drag blev regeringens miljardsatsning inte vad man hade tänkt sig. En tredjedel, eller 10 000, av studieplatserna förblev tomma, visar framtagen statistik från Skolverket.

Nu är nya statliga pengar på gång för att vidareutbilda lärare. Denna gång handlar det om satsningar, när den så kallade lärarlegitimationen införs. Det är ett sätt att stärka behörighetskraven för lärare.

– 2015 kommer det att vara krav på att alla lärare har lärarlegitimation för att få sätta betyg, säger rektor Christer Andersson vid Voxnadalens gymnasium.