Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarjakt kan driva upp skolans löner

Hudiksvalls kommun går nu ut och söker 58 lärare på ett bräde. Tio tusen kronor i flyttbidrag ska öka på urvalet.

Elevkullarna i grundskolan ökar i storlek samtidigt som pensionsavgångar väntas. Enligt prognoserna fortsätter ökningarna fram till 2017. På gymnasiet minskar å andra sidan årskullarna, men där väljer allt fler istället den kommunala skolan.

– Fler läser också studieförberedande program, det gör att vi behöver andra behörigheter, säger lär- och kulturchefen Ingela Rauhala.

Lärkontoret står inför ett rejält rekryteringsbehov och söker nu 58 nya lärare till de kommunala skolorna. En stor del av dem är förskollärare, sedan politikerna beslutat att alla nyanställda i förskolan ska vara förskollärare.

– Vi går nu ut till högskolor och berättar att vi erbjuder de här tjänsterna. Vi vänder oss till lärosätena i kustlandet norrut, men också inåt mot bland annat Värmland, säger Ingela Rauhala.

Förhoppningen är att nå erfarna lärare, men också nyutbildade som erbjuds introduktionsåret och därefter tillsvidareanställning.

Nu sockras också erbjudandet med ett flyttbidrag på 10 000, som är tänkt att ge fler sökanden och göra att valet av arbetsgivare tippar över till Hudiksvalls fördel.

Under en valdebatt om skolan häromdagen flaggades för att budgivning om lönerna kommer att öka framöver som en följd av bristen på behöriga lärare. Det framkom att det redan i dag förekommer budgivning vid rekrytering av socialsekreterare och att det handlar om i storleksordningen 3 000–4 000 kronor i månaden.

– För närvarande finns det en lärarbrist, säger Ingela Rauhala, som ändå tycker att Hudiksvall har mycket att erbjuda nya lärare.

Hon nämner till exempel satsningen på att kommunen är en av bara tre i landet som beslutat om förstelärare i förskolan, men också att man i kommunen visat vilja och mod att utveckla sina verksamheter.

– Vi vet att det varit problem i kommunerna med tillräckligt många introduktionsplatser. Det kan vi nu gå ut och erbjuda.

Samtidigt visar en nyligen publicerad rapport från Lärarnas Riksförbund att Hudiksvall de senaste två åren legat förhållandevis högt i ett nationellt perspektiv, när det kommer till satsningar på lärarnas löner.

Det kan i slutändan ändå bli aktuellt att försöka motivera äldre lärare att jobba över pensioneringen.

– Det är något som också diskuteras nationellt, framför allt nu när behörighetsreglerna slår igenom fullt ut nästa år.

Förra året varslades 63 tjänster inom lärområdet. Efter omflyttningar blev det till slut 35 färre tjänster.

Var det förhastat med varslen när skolan nu behöver 58 nya lärare?

– Nej, det var det inte eftersom det inte var 58 lärare vi varslade. Och det handlade inte om de kompetenser vi nu söker, säger Ingela Rauhala.