Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarförbundet i Bollnäs är oroade!

Lärarbrist råder i hela Sverige, enligt SCB kommer det saknas 65 000 lärare om tio år! skriver Styrelsen för Lärarförbundet X5 Bollnäs.

Endast ett fåtal vill utbilda sig till lärare, många lärare väljer att byta yrke och vi vet att det inom de närmsta tio åren kommer vara stora pensionsavgångar.

Lärarförbundet har haft förmånen att möta några lärarstudenter, boende i Bollnäs och som snart är examinerade och därmed legitimerade lärare. Ingen av dem känner att de med säkerhet kommer söka jobb i Bollnäs kommun! De hänvisar i första hand till det lägre löneläget i Bollnäs men även den arbetssituation som råder inom förskola och skola i vår kommun. Lärarförbundet har konstaterat att Bollnäs kommun bland annat tappar lärare till Ljusdal, Ovanåker, Söderhamn och Gävle förutom att lärare även väljer att arbeta på friskolor i kommunen.

Hur tänker sig Bollnäs kommun att framtidens skola ska se ut? Vill vi ha professionella lärare i Bollnäs, som med adekvat utbildning möter våra barn genom deras skolår?

Bollnäs kommun har under många år haft en budget i obalans vilket givetvis påverkat de olika förvaltningarna och därmed även verksamheten i skolorna. Det har varit ständiga indragningar som påverkat skolornas personaltäthet och personaltillgänglighet. Men också pengen till att uppdatera läromedel och förbrukningsmaterial är minimal. Förutom detta så ligger lärare i toppskiktet i flera stressundersökningar och de administrativa uppgifterna har ökat på ett oacceptabelt sätt.

Styrelsen för Lärarförbundet i Bollnäs ser våra medlemmars strävanden, vi finns med när de behöver stöd i olika sammanhang. Läraryrket är komplext vilket bl.a. innebär att det kräver tid till planering, genomförande, uppföljning och bedömning. Planeringen är individanpassad för varje elev, man planerar inte för en klass utan efter de olika individernas behov. Vi vet att pedagogerna i Bollnäs jobbar hårt för att eleverna ska ha en bra skolsituation och därmed göra bra resultat. De vill att politikerna ska lita till deras professionalitet och ge dem förtroendet och mandatet att lägga mer tid på att skapa lärandesituationer där eleverna får möjlighet att utvecklas optimalt.

Barn behöver pigga, positiva och högpresterande lärare ända från förskolan till gymnasiet. Kommunens barn likväl som vuxna som vill återuppta sina studier, behöver möta en skola där positivitet och framåtanda råder. Detta kan vi bara göra tillsammans. Politiker, tjänstemän och pedagoger behöver mötas för att tillsammans skapa de förutsättningar som krävs för att få en ökad måluppfyllelse. I stället för att peka ut lärarna som syndabockar när måluppfyllelsen för kommunens elever sjunker får vi tillsammans blåsa ny luft i skolan och möjliggöra att undervisningen kan vila på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund.

Styrelsen

Lärarförbundet X5 Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel