Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läraren med bin som sysselsättning

Efter några år i Stockholm och Göteborg valde Berit att gå i sina föräldrars fotspår och bli lärare. I dag bor hon åter i Ljusdal, där hon växte upp och på sin gård huserar en biodling. Hon har även tagit upp intresset för dans, hästar och yoga.

Född i Älvsbyn men uppväxt i Ljusdal har Berit Dillström tagit över sin mors gård, där Berit själv växte upp.

Från Ljusdal flyttade Berit i 20-årsåldern till Stockholm där hon bland annat arbetade på Nordiska museet. Efter ett år bar flyttlasset av till Kungälv där hon läste språk på nordiska folkhögskolan, tills att hon och hennes vänner bestämde sig för att testa på nästa stad. Göteborg blev nästa anhalt.

I Göteborg studerade Berit till undersköterska och började arbeta inom vården. 1996 valde hon att byta bana och följa i sina föräldrars fotspår för att bli lärare. Efter sina studier arbetade hon två år som lärare i Göteborg innan hon kände att hon fått nog av storstaden.

– Jag var trött på storstan och ville hem. Min mor hade precis gått bort så jag löste ut mina syskon och köpte det hus jag växt upp i.

I Ljusdal arbetar Berit som mellanstadielärare på Stenhamreskolan.

Även som med yrket har Berit valt att ta över ett av sina fars intressen, när han gick i pension skaffade han sig en biodling.

– Jag tyckte att det var spännande och har alltid velat haft bin själv. Så när jag flyttade upp till Ljusdal gick jag och finulade på det ett tag. Sen bestämde jag mig och gick en biodlarkurs.

Efter det skaffade sig Berit och hennes make Erik ett samhälle som snart blev fler.

– Just nu har vi tre samhällen och det kanske är cirka 80 000 bin som bor i varje, under sommaren. På vintern är det cirka 20 000. Det är jättekul.

En bra sommar kan de få 50 kilo honung från vardera bikupa, men der varierar förstås med vädret.

– Det känns som att intresset för biodling sprider sig. Det är väldigt många som frågar och visar intresse. Egentligen är det något som alla skulle kunna ha i sin trädgård, det är bra för naturen med.

En del honung äter de själva, men mycket ger de bort till vänner och bekanta eller säljer.

Förutom att ta hand om sina bisamhällen dansar Berit och hennes make ett par gånger i veckan via Delsbo dansklubb.

– Det började jag och min man med för ett år sedan. Det är bugg som är den stora grejen, man blir så himla lycklig av det. Sen får man bra kondis också, skrattar Berit.

Hästar är också ett intresse och har varit sedan Berit var liten flicka.

– Jag har alltid varit galen i hästar men det var inte förrän jag flyttade tillbaka till Ljusdal som jag började på allvar. Jag tyckte att dottern skulle gå på ridlektioner men hon tröttnade, så fortsatte jag i stället, säger Berit med ett skratt.

En till två gånger i veckan rider hon lektion på Sjöbo ridskola. När Berit var liten var det många runt om i Ljusdal som hade travhästar, där hon och hennes vänner hängde för att sköta om hästarna.

– Det är så himla kul och man mår verkligen bra utav det.

Nästan varje dag försöker Berit hinna med att utföra yoga.

– Jag har alltid varit intresserad av alla möjliga udda grejer och började med yoga redan när jag bodde i Stockholm som 22–åring. I dag har jag plockat upp det igen och gör det så ofta som jag hinner, för mig själv hemma.

Födelsedagen firar hon tillsammans med familjen i sommarstugan.

– Min dotter Annie har precis kommit hem och har lovat att hon ska baka tårtor, så det blir ut till sommarstugan och äta tårta.