Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare på legitimationsjakt

I mars tog regeringen beslutet om att införa så kallade lärarlegitimationer. Legitimerade lärare fastanställs och får sätta betyg. Lärare som inte är legitimerade lever betydligt farligare efter den 1 juli nästa år då lärarlegitimationen träder i kraft.

Annons

Lärarfacken och lärarna gillar nyordningen.

- Legitimationen ökar statusen i yrket. Det kan behövas, säger Erika Spinnars. För det är ju faktiskt vi lärare som ska fostra eleverna till "goda samhällsmedborgare, en rätt viktig uppgift".

Hon undervisar - svenska och engelska - i årskurserna 4-9 på Granbergsskolan.

Erika Spinnars tillhör Lärarnas riksförbund och hon tror att en legitimation också kan vara ett bra instrument för att få upp lönerna. Hon har lärarexamen och ska - "strax, senare den här veckan" - beställa sin lärarlegitimation.

Just nu rasar ansökningarna in till Skolverket, som fått anställa extrapersonal för att hinna med. Sedan den 1 augusti har landets 180 000 lärare och förskollärare haft möjlighet att ansöka om den nya legitimationen.

- Resonemanget om att införa legitimationer för lärare har ju funnits länge, bra att det äntligen blir av. Behörigheten är viktig, säger Lotta Skoglund, 4-9-lärare i matte och no.

Hon har jobbat tjugo år inom skolan och ska också "strax" skicka in sin ansökan.

- Fast det kanske inte är så bråttom, Skolverket verkar ha fullt upp ändå.

Lena Dahlin har matte och no och tog sin lärarexamen vid folkhögskolan i Gävle.

- Alla ska vara utbildade, säger hon. Den enda nackdelen jag kan se är att det kan bli tufft för en liten skola att ha enbart legitimerade lärare.

Var femte lärare i svenska skolor saknar i dag behörighet för att undervisa. Hälften av dem är fast anställda.