Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare på legitimationsjakt

I mars tog regeringen beslutet om att införa så kallade lärarlegitimationer. Legitimerade lärare fastanställs och får sätta betyg. Lärare som inte är legitimerade lever betydligt farligare efter den 1 juli nästa år då lärarlegitimationen träder i kraft.

Lärarfacken och lärarna gillar nyordningen.

- Legitimationen ökar statusen i yrket. Det kan behövas, säger Erika Spinnars. För det är ju faktiskt vi lärare som ska fostra eleverna till "goda samhällsmedborgare, en rätt viktig uppgift".

Hon undervisar - svenska och engelska - i årskurserna 4-9 på Granbergsskolan.

Erika Spinnars tillhör Lärarnas riksförbund och hon tror att en legitimation också kan vara ett bra instrument för att få upp lönerna. Hon har lärarexamen och ska - "strax, senare den här veckan" - beställa sin lärarlegitimation.

Just nu rasar ansökningarna in till Skolverket, som fått anställa extrapersonal för att hinna med. Sedan den 1 augusti har landets 180 000 lärare och förskollärare haft möjlighet att ansöka om den nya legitimationen.

- Resonemanget om att införa legitimationer för lärare har ju funnits länge, bra att det äntligen blir av. Behörigheten är viktig, säger Lotta Skoglund, 4-9-lärare i matte och no.

Hon har jobbat tjugo år inom skolan och ska också "strax" skicka in sin ansökan.

- Fast det kanske inte är så bråttom, Skolverket verkar ha fullt upp ändå.

Lena Dahlin har matte och no och tog sin lärarexamen vid folkhögskolan i Gävle.

- Alla ska vara utbildade, säger hon. Den enda nackdelen jag kan se är att det kan bli tufft för en liten skola att ha enbart legitimerade lärare.

Var femte lärare i svenska skolor saknar i dag behörighet för att undervisa. Hälften av dem är fast anställda.