Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare och elev åtalas efter bråk

Handgemänget på skolan tas upp under en rättegång.

Det var förra månaden som en lärare och en elev hamnade i bråk med varandra. Konflikten övergick i fysiskt våld. Händelsen inträffade den 8 april på en skola i Söderhamns kommun.

Eleven polisanmälde läraren och samma dag gjorde även läraren en polisanmälan mot eleven.

Flera personer hade sett händelseförloppet och under utredningen förhördes elever och anställda på skolan om vad de hade gjort för iakttagelser.

Utredningen har nu lett fram till att en åklagare åtalar både tonåringen och läraren för ofredande. Ofredande är ett brott som innebär att man beter sig hänsynslöst mot någon annan.

Enligt åtalet har eleven gett läraren flera slag i magen. Läraren knuffade då eleven så att hon åkte in i en vägg och ramlade.

Bakgrunden till händelsen var att eleven gick in i ett arbetsrum för att tala med en annan lärare, medan den lärare som nu åtalas försökte förhindra det.

Läraren har sagt i polisförhör att han knuffade eleven i självförsvar när han fick slag i magen. Eleven har sagt till polisen att hon inte alls slog, utan att hon ryckte och slet för att komma ur lärarens grepp.

Både läraren och eleven har berättat för polisen att det tidigare har funnits konflikter mellan dem.

De två åtalspunkterna ska tas upp i en rättegång i Hudiksvalls tingsrätt inom kort.

Till rättegången väntas tre personer kallas som vittnen. De ska få berätta om vad de såg och hörde av det som hände. Både läraren och eleven kommer att företrädas av varsin advokat i rättssalen.

Läraren har varit avstängd från sitt arbete sedan händelsen inträffade på skolan.

Beslutet om lärarens avstängning gäller fortfarande i väntan på den kommande domen, meddelar Tomas Hartikainen, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Söderhamns kommun.