Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare med mattefokus

Matematiklärare i Hudiksvall ska bli bättre på att lära ut matte.

Över 14 000 matematiklärare runt om i landet kommer under läsåret 2014/2015 att delta i Matematiklyftet. Skolinspektionen har konstaterat ett vikande resultat i matematik hos svenska elever. Och undervisningen har till stor del präglats av allt för mycket individuellt arbete.

Genom Matematiklyftet ska matematikutbildningen i skolan utvecklas och elevernas kunskap ska förbättras. I Hudiksvalls kommun är det 54 lärare och tre handledare som kommer att utbildas under läsåret.

Matematiklyftet bygger på att lärare lär av varandra med stöd av en handledare. Det har varit ett stort intresse för utbildningen och flera kommuner och skolor har anmält sitt intresse. I Hudiksvall kommer i år lärare från Lunds skola, Malsta skola, Skolbyn, Västra skolan, Östra skolan och Bromangymnasiet att delta i Matematiklyftet.

De lärare som är handledare får en särskild utbildning från Skolverket och ska stödja lärarma i att utveckla sin undervisning.

Skolverket betalar ut statsbidrag till kommunerna som deltar i Matematiklyftet. Kommunerna får 98 900 kronor per handledare som kompensation för att handledarna ska kunna arbeta med Matematiklyftet motsvarande en dag i veckan. Skolverket betalar även ut 4 000 kronor per lärare som deltar. I år beviljar Skolverket 134 miljoner kronor och totalt har regeringen avsatt 654 miljoner för Matematiklyftet fram till 2016

Målet är att alla 40 000 matematiklärare i Sverige ska ha deltagit i Matematiklyftet fram till 2016. Hittills har ungefär 13 000 matematiklärare deltagit och 14 000 lärare kommer att delta under det kommande läsåret.