Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare får behålla jobb

Det blir nästan inga uppsägningar inom lärarkåren kommande läsår. Det står klart efter samråd mellan fack och arbetsgivare.

Från början var det tal om att 13 lärare riskerade jobben men efter samråd mellan parterna har man nu kommit ner till en person, som inte har en heltidstjänst.

Ordförande vid Lärarförbundet i Hudiksvall, Elisabeth Swedman, är nöjd.

– Det är jättebra. Kommunen har verkligen ansträngt sig för att inte behöva säga upp någon, berättar hon.

I stället för att säga upp lärare har problemet lösts genom att flytta runt befintlig personal där det uppstått luckor. Men en person med en speciell behörighet har man alltså inte lyckats hitta någon tjänst åt.

Fortfarande finns vakanser som täcks av obehöriga. Det är framförallt inom ämnena slöjd och spanska.

Samtidigt flaggar Elisabeth Swedman för att det blir kärvare framöver, särskilt efter 2010, eftersom elev- och skatteunderlag minskar.

– Vi har många svarta år framför oss där det bara minskar. Nu är det färdigminskat med elever på grundskolan men frågan är hur man löser det på gymnasiet framöver, säger hon.

Framförallt väntas färre elever till Bromangymnasiet, något som sannolikt också leder till färre lärarjobb.