Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare – ett av världens finaste yrken

Det ska bli mycket intressant att se och följa hur hälsingekommunerna har löst lärarfrågan inför hösten, skriver Jan-Eric Berger (C) med anledning av lärarbristen.

Annons

Om några veckor är det skolstart! Under sommarveckorna har det stått spaltmeter i tidningarna om den stora lärarbristen. Lärarbristen är mångomvittnad och många frågar desperat efter hur bristen ska avhjälpas.

Det ska bli mycket intressant att se och följa hur hälsingekommunerna har löst lärarfrågan inför hösten. Det finns faktiskt kommuner i landet där lärarbristen är ganska liten. Vårt landskap har ju mycket att erbjuda.

För några år sedan ställde lärarfacken frågan till personer som slutat att vara lärare vad som måste göras för att bristen ska stoppas. De tillfrågade var många och alla gav ett tydligt och rungande besked: Lönerna måste upp och arbetsmiljön måste bli bättre.

Lärare och elever förtjänar en bättre arbetsmiljö i skolan. Lärarna har ett stort ansvar för att skapa en optimal inlärningssituation för eleverna – men de måste mötas av förståelse för sitt arbete och ges möjlighet att fritt kunna utöva det. Kommuner där skolan ses som viktig och där personal, politiker, föräldrar och elever samarbetar samt ser lärarjobbet som ett kvalificerat och värdefullt yrke, dit söker sig lärare. Eleverna är nog de bästa ambassadörerna och marknadsförarna för skolan.

Skolan ska vara en institution för såväl bildning som utbildning. Här ska eleverna ge och få respekt från engagerade och legitimerade lärare som har goda villkor att utföra sitt uppdrag. Att vara lärare är ett av världens finaste och viktigaste yrken!

Jan-Eric Berger (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons