Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarbristen kan slå mot eleverna

Fler lärartjänster är lediga i år jämfört med samma period förra året. Enligt Skolverkets prognos kommer det att vara fortsatt brist på lärare i minst femton år framåt. Och det är eleverna som kommer drabbas hårdast, menar Lärarnas riksförbund.

I juli förra året fanns det i Gävleborg 74 lediga grundskolelärartjänster ute på Platsbanken. I år var det 112 lediga tjänster ute samma vecka. Lärarbristen i länet är stor och antas bero på att för få lärare examineras. Läraryrket är inte nog attraktivt och lärarprogrammen har få sökanden.

– Om det inte finns tillräckligt med legitimerade lärare kommer barnens utbildningsnivå att sjunka, säger Björn Brolund, kommunombud på Lärarnas riksförbund i Hudiksvall.

Skolverket har nyligen gjort en prognos för hur lärarbehovet kommer att se ut fram till och med år 2029. Enligt prognosen för Gävleborg kommer skolorna att behöva rekrytera 2080 lärare fram till och med år 2019. Men endast 1 106 lärare väntas bli behöriga i länet under perioden.

– Vi har stora pensionsavgångarna i höst och för språk, bild och slöjd är behovet av lärare speciellt stort, säger Eva Fors som är utbildningschef i Nordanstig

Flera av de som nått pensionsålder har fått förfrågan om att fortsätta.

Eva Fors tror att en långvarig brist på lärare kan få konsekvenser.

– Vi har haft svårt att rekrytera lärare och en långvarig brist kan innebära att vi måste se över skolstrukturen, säger hon.