Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarbristen i Söderhamn: "De finns inte att få tag på överhuvudtaget"

Bristen på lärare är stor i hela landet och så även i Söderhamn. I dag finns ungefär 30 lediga tjänster i kommunen och därtill har det tillkommit ungefär 200 nya elever det senaste året.

Annons

Under de tre kommande åren räknar man med att det kommer behövas uppemot 90 000 nya lärare i landet. Under måndagen kunde vi berätta att det i dag finns minst 70 lediga lärartjänster inom grundskolan i Hälsingland och ytterligare 12 tjänster som rör gymnasieskolan.

Läs mer: Sökes: Legitimerade lärare - så stor är lärarbristen i Hälsingland

I Söderhamn letar man just nu efter 30 lärare, berättar Carin Mellqvist som är chef för förskola och grundskola. Bristen är inte särskilt stor inom något ämnesområde – legitimerade lärare saknas överallt.

– Det är både lärare i svenska, matte, språk, textil... Det är inte så att det finns en särskild kategori, säger Carin Mellqvist.

– Det känns som att det är ungefär likadant i Hälsingland som i hela landet. Och det har så klart att göra med att det är en brist på utbildade lärare. Även om antalet ansökningar till skolorna har ökat så tar det ju några år innan de är färdiga.

Läs också: "Det kommer oavsett att bli jättetungt de här åren"

För att fånga upp fler har Söderhamns kommun jobbat med att annonsera bredare, genom radio, tidningar och tv. Man har också valt att satsa på den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, som är den praktik som lärareleverna gör ute i skolorna.

– Det är inte så att det finns lärare och att de flyr från just Söderhamn, de finns inte att få tag på överhuvudtaget. Men en väg är att se till att de som gör sin utbildning här också gör sin VFU här, säger Carin Mellqvist.

Under det senaste året har också eleveantalet i kommunen ökat. Under perioden 15 mars 2015 till 15 mars 2016 har Söderhamn fått 188 nya elever. I dag tror Carin Mellqvist att antalet ligger på runt 200.

Lärarbristen och det ökande antalet nya elever är också något som nämns i årsbokslutet för Söderhamns kommun som kom i mars. Framför allt handlar det om det faktum att många av de nyanlända hamnar i centrala Söderhamn eller i Ljusne och att de nya barnen ofta kommer med kort varsel.

Läs också: 200 miljoner till svenska skolor – Söderhamn får näst mest

Var behovet av lärare är som störst varierar, men i dagsläget är det svårast att rerkytera utanför stan.

– Det är lättare att hitta till lärare centrala skolor, men det varierar mellan åren. Just nu, i alla fall när det gäller årskurs 7-9, så är det Bergvik och Stenberga som har flest annonser ute. På Vågbro och Norrtull finns inte lika många tjänster. Men nästa år kan det vara på något annat sätt.

Annons