Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarbristen är akut – kräver krafttag från förvaltningen

Det råder en skriande brist på lärare i Bollnäs kommun. Värst ser det ut när det gäller modersmålslärare.

På tisdagens sammanträde för barn- och utbildningsnämnden gladdes de församlade åt att allt tyder på att förvaltningens budget för föregående år kommer att gå ihop.

– Det är extra roligt att det ekonomiska resultatet blir bra, eftersom jag upplever att vi under det här året lagt huvudarbetet på skolans kvalitet och inte på ekonomin, säger nämndordförande Kristoffer Lindberg (S).

Resultatet betyder däremot inte att allt är frid och fröjd i skolan. Sedan Hälsinglands utbildningsförbund tog över ansvaret för gymnasie- och vuxenutbildning i Bollnäs, Nordanstig och Söderhamn, är det resultaten för för- och grundskola som syns i barn- och utbildningsförvaltningens redovisning.

Prognosen ser inte alls lika bra ut när det gäller Hälsinglands utbildningsförbund. Där ser budgeten ut att kunna gå back med upp mot 20 miljoner kronor.

Och det flaggades även för orosmoln även inom den egna verksamheten.

– Det är jätteroligt att ekonomin ser bra ut, men oroande att en del av det faktiskt beror på att vi inte lyckas rekrytera de lärare vi vill ha, menade centerpartiets Bengt-Olof Renöfält.

Det råder brist på behöriga lärare i Bollnäs kommun.

Läs också: Insändare: Lärarförbundet i Bollnäs är oroade!

– Bristen är ännu mer akut när det gäller modersmålslärare, säger Bengt-Olov Renöfält. Fast det ser ju lika ut i hela landet och det kan vi kanske inte göra så mycket åt. Ingen hade ju kunnat förutse det stora behov vi har fått med den flyktingsituation vi har i dag.

Läs också: Insändare: Tänk vad lärare med rätt förutsättning kan göra!

Bristen på förskollärare och behöriga lärare i grundskolan är ett nationellt problem, men han vill trycka på att förvaltningen måste agera för att öka kommunens konkurrenskraft om de lärare som faktiskt finns.

– Det finns många utbildade lärare som är bosatta i vår kommun men som väljer att pendla till andra kommuner, konstaterar Bengt-Olov Renöfält.

Läs också: Lärarbristen kan slå mot eleverna

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik