Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läran om livet

Fotografen Mats Wilhelm ställer ut på Galleri Mazarin. Han är inte bara naturfotograf utan även doktor i biologi.

Annons

– Jag håller koll på när olika blommor blommar, och när olika fåglar och djur rör sig i markerna. Den kunskapen är ovärderlig, säger Mats Wilhelm.

Bilderna som finns till beskådan på Galleri Mazarin är alla tagna i skogarna utanför Uppsala. Men med sina avgränsade motiv skulle de egentligen kunna vara tagna var som helst i Sverige. Till skillnad från många andra naturfotografer väjer Mats Wilhelm inte för oskärpa och dubbelexponering, så länge motiven är de samma.

– Det är ett dokumentärt foto bortom det dokumentära fotot, att gå ett steg till. Mina bilder för vidare in i fantasin.

Intresset för naturen har funnits med ända sedan barndomen i småländska Vetlanda.

– Vi brukade åka och hälsa på min mormor utanför Oskarshamn, och det tyckte jag var hemskt tråkigt. Då började jag kolla i hennes trädgård och lärde mig se skillnad på entita och svarthätta.

Intresset fortsatte med fältbiologi som tillval på högstadiet, och engagemang i Vetlandas ornitologiska förening, som är en av Sveriges äldsta.

– Det fanns ett naturintresse i trakterna där jag växte upp.

Sedan blev det biologistudier i Lund och så småningom forskarutbildning i Uppsala, med inriktning mot pollineringsekologi. Mats Wilhelm disputerade 1992 och arbetade sedan med forskning och undervisning på Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Men efter åtta år hade han fått nog.

– Det krävdes så mycket arbete för att hålla sig kvar i forskarvärlden, i förhållande till mina andra intressen, foto och musik.

Sedan ungefär tio år tillbaka jobbar Mats Wilhelm med fotografering på om inte heltid så i alla fall till 80 procent. Han håller också kurser, och ordnar fotosafari i den artrika terrängen kring Uppsala.

– Jag får frilansa lite, göra en del inhopp i min gamla bransch och inventera fåglar.

Två fotoböcker har han också hunnit med att färdigställa. "Tidlöst" och "Från Lena till Ulva", med bilder från landskapet kring Fyrisån. Boken gjordes i samarbete med författaren Elsie Johansson.

– Det jag fotograferade hade hon också observerat och ibland skrivit dikter om.

Den här metoden, att först studera ett begränsat geografiskt område och sedan ge det en konstnärlig inramning, är typisk för Mats Wilhelm och en av de saker som gör hans naturfotografi originellt.

Mats Wilhelms bilder hänger på Galleri Mazarin fram till 3 april.