Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lär sig odling av varandra

En grupp som vill odla lokalt och ekologiskt förbereder sig för vårens sådd och plantering. Den får ett halvt tunnland nedanför Gösta Englund hus i Långhed.

Annons

– Allmänt i hela Sverige vill fler odla lokalt och ekologiskt. Det finns också en efterfrågan på lokalodlat, något som också är bra för miljön när man slipper allt för långa transporter. Vi är några som har nappat på den idén och ska försöka börja odla så, säger Gösta Englund.

Gruppen har börjat med teori innan det praktiska arbetet kommer i gång på allvar. Varje deltagare får en egen lott och det är fritt fram att odla vad man vill.

– Det är lite för tidigt att så eller plantera något än. I slutet av maj brukar jag sätta potatis här. Vi ska också få hjälp med en traktor att plöja och harva jorden, säger Gösta Englund.

Göte Ahlin från Galven heter en av deltagarna i gruppen. Han tänker bland annat odla hallon på sin lott. Sex hallonbuskar tänker Göte plantera. Ett råd han har med sig för att begränsa hallonbuskarnas rotsystem är att plantera dem i varsin plastbunke försedd med sex hål i och sedan gräva ner bunken i jorden.

På så sätt kan han sätta buskarna nära varandra.

– Jag ser fram emot att få en fri odlingslott här. Jag kommer även att lyssna in råd från de andra deltagarna, säger Göte Ahlin.

Michael Modig från Fjäle har också stor erfarenhet av odling.

– Det känns inte som man någonsin blir fullärd när det gäller odling. Det händer oväntade saker varje år, säger Michael.

Susanne och Calle Bopparmark har köpt hus i Alfta. Potatis och morötter börjar de med.

– Vi är helt gröna på odling och vill komma i gång med den. Vi vill lära oss allt vi kan, säger Susanne.

– Jag vill äta bra mat och veta varifrån den kommer. Poängen med detta är ju att odla utan bekämpningsmedel och utan konstgödsel, säger Calle.

Olof och Jessica Rubensson från Långhed är gruppens andra par. Potatis, lin och rabarber vill de odla.

– Det är kul med sällskap, eftersom vi redan odlar. Vi gick även en odlingskurs i Skattungbyn för att lära oss mer, säger Jessica.

Patrik Eriksson från Runemo tänker odla både hemma och i Långhed.

Största odlingen blir hemmavid med grönsaker som potatis, morötter, gurka och tomater. Blomkål är en nyhet för honom som han tänker prova odla i Långhed.

– Jag är med för att jag dels är intresserad av att odla, dels för att det är trevligt med sällskap också. Det finns alltid saker som man kan lära sig, säger Patrik Eriksson.