Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lär er prata med varandra om vården

Det känns som om det är något märkligt som sker, i vårt landsting! Rätten att få känna sig trygg när sjukdom slår till, är inte längre något helt självklart.

Svenska Kommunal Pensionärernas Förbund (SKPF) avdelning 50, känner oro!

Att få vård och omsorg av personal som i sitt arbete får förutsättningar till arbetsglädje och utvecklingsmöjligheter, är inte det som synes i dag, det helt självklara.

Nyligen kunde vi läsa i tidningen att läkare lämnar sina tjänster på grund av missnöje, det finns alltså arbetsmiljöproblem vid Hudiksvalls sjukhus.

Läkare stannar inte i sina arbeten, men ansvariga politiker ser andra bilder och skäl till varför läkarna lämnar sina arbeten, än vad som framförs.

Alldeles tydligt är, att det finns något som skaver!

Det absolut rimliga i denna situation är, att ansvariga tillsammans med berörda sätter sig ner, för att samtala med utgångspunkten. Vad är det som är problemet?

SKPF avdelning 50 anser, att det är av största vikt och alldeles nödvändigt, att berörda ser samma bilder. Detta för att kunna vidta de åtgärder som krävs för att en förändring ska kunna ske.

Vi undrar, kan det vara så, att ledande politiker sätter på sig skygglappar för att inte behöva se? Givetvis hoppas vi, att så inte är fallet!

För oss medborgare, blir det fullständigt omöjligt att förstå situationen när helt olika verklighetsbilder lyfts fram. En fråga som vi ställer oss är: vilka kan bättre beskriva sin arbetssituation, än de som utför arbetet?

Den situation som nu är, gör att det upplevs som den berättigade trygghet som bland annat Hälso- och sjukvårdslagen ger oss, inte finns!

Detta är sorgligt, tragiskt och oacceptabelt, både för de som behöver vård och de som valt vårdarbetet med glädje.

När otrygghet får fäste, då gungar det verkligen i tillvaron i stort, för alla!

Det är dessutom så, att den påtalade situationen speglar en beklaglig personalpolitik, att inte vara beredd att lyssna, analysera, se och ta tag i problemen. Det som är förutsättningar, för de anställda i ett krävande vårdarbete, att tillsammans med berörda lösa de problembilder som uppdagas.

Detta är ett grundfundament, för att ge det som vårdtagare behöver och har rätt till.

Vår livsresa är inte alltid enkel, men det är en demokratisk rättighet att få känna trygghet även när sjukdom uppstår, inte minst när vi blir äldre och åldrandet i sig, kräver vård, omsorg och förståelse på olika sätt.

Ansvaret är stort, för de som fått medborgarnas förtroende att ordna det bästa, både för de som behöver vård och de som ska utföra den.

Det finns ingen genväg, samtalet är nyckeln till förståelse.

Vi förutsätter att berörda möts i ögonhöjd, för det så viktiga samtalet, för alla!

Styrelsen för Svenska Kommunalpensionärernas Förbund (SKPF) avdelning 50

genom Elsie Bäcklund Sandberg

ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel