Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lär barn trivas i vattnet"

/
  • Valter Hedblom är bara 8 månader gammal men kan ändå dyka själv under vattnet. Allt sker under uppsyn av föräldrar och instruktörer.
  • Klas Tannerstål tittar intresserad på vattnet som strilar ner. Att strila vatten över barnets huvud är ett sätt att lära dem att hålla andan.
  • Instruktören Camilla Moberg visar hur föräldrarna ska hantera sina barn i vattnet.
  • Mamma Karin Wall Holm tycker att kunskaperna som hennes dotter Evelina Holm, 3,5 år, fått genom babysimmet är ovärderliga.

Babysim eller inte, det är frågan. I Söderala är svaret ett självklart ja.

– Det här är en billig livförsäkring, säger instruktören Camilla Moberg.

Annons

Redan 1989 startade babysimmet i Söderala. Nu har föreningen själva tagit över driften av badhuset och är ensamma om att erbjuda babysim i södra Hälsingland.

För Camilla Moberg började allt då hon badade med sina egna barn.

Hon ville lära sig mer om vattensäkerhet och vänja sina barn vid vatten.

På babysimkursen hon deltog i fick hon till slut frågan om hon själv ville bli instruktör.

– Jag svarade "ja, vad kul", utan att egentligen tänka efter så mycket. Jag är en sådan person som kan hoppa på nya saker, säger hon.

Vid tidpunkten var hon föräldraledig och 1995 blev hon färdigutbildad instruktör.

I dag är hon ordförande i föreningen Söderhamns babysim, sköter dess administration och utbildar nya instruktörer. Hon är dessutom med i Svenska babysimförbundets styrelse.

Det största argumentet för babysim är enligt henne säkerheten.

– Barnen ska så tidigt som möjligt lära sig att klara sig själva i vattnet, säger Camilla Moberg.

Hon påpekar dock att inget barn någonsin kan bli helt vattensäkert, utan att de alltid behöver övervakas.

Men enligt henne minskar man riskerna för allvarliga olyckor med 88 procent om barnet får bra simundervisning.

Och ju tidigare barnet och föräldrarna börjar – desto bättre.

– Jag brukar ta det här exemplet: Om du börjar åka slalom vid sju års ålder kommer du inte vara speciellt duktig jämfört med ett barn som åkt sedan två års ålder. Därför är det bra att börja vattenundervisningen tidigt, säger Camilla Moberg.

Babysimmet riktar sig även i stor utsträckning till föräldrarna. När barnet bara är några månader gammalt är det fortfarande för litet för att ta in alla kunskaper. Då blir undervisningen i stället ett stöd till föräldrarna.

– Här får de lära sig om riskerna och hur de ska bete sig för att barnet ska känna sig trygg och vara säker i vattnet. När barnen når 1-2 års ålder börjar de lyssna mer aktivt och ge respons.

Alla förbundsanslutna babysimföreningar följer ett program som kallas Säkrare 3. I undervisningen ingår säkerhetslära, vattenvana och hjärt-lung-räddning.

I många babysim ges även möjligheten att dyka.

Att dyka med bebisar väcker ibland starka reaktioner.

Men enligt Svenska babysimförbundet är det inte skadligt. Det främsta syftet med dykningen är att lära barnen att hålla andan av egen vilja.

– Det är en förutsättning för att barnet ska kunna bli självständigt i vattnet, skriver de på sin hemsida.

Ett budskap som Camilla Moberg håller med om. Och hon framhåller att det inte finns något krav på att barnen ska dyka.

– När både barnet och föräldrarna känner sig trygga i vattnet kan de själva välja om de vill dyka, säger hon.

Enligt Camilla Moberg bygger de sakta upp dyket. Barnet får börja med att till exempel få vatten på kinderna, bli duschad med vatten och doppa munnen under ytan. Uppbyggnaden varar i flera veckor. Och vid dyken iakttar instruktören och föräldrarna barnet noga innan, under och efter. Om barnet visar negativa signaler avbryter de.

– Det har funnits barn jag avrått från att dyka. Men oftast handlar det bara om vissa perioder, så att barnet får vänja sig vid vattnet. Jag har aldrig sagt helt nej, säger hon.

Huruvida babysim räddar liv eller inte är svårt att bevisa. Men enligt Camilla Moberg får hon ibland rapporter om att simundervisningen hjälpt till när olyckan varit framme.

– I Uppsala var det en femårig pojke som trillade i poolen. Men tack vare att han gått på babysim visste han vad som hände och kunde ta sig in till kanten och upp ur vattnet, säger hon.

Camilla Moberg rekommenderar alla som bor nära vattnet eller som har egen pool att delta i simundervisning.

– Det är en billig livförsäkring, säger hon.

Men trots att allt pekar mot att babysim är ett bra sätt att vänja barn vid vatten så finns viss kritik. Under 2003 publicerades en norsk forskningsrapport från Nasjonalt folkehelseinstitutt som slog larm om att spädbarn med anlag för allergi och astma drabbas dubbelt så ofta än andra av luftvägsinfektioner om de går på babysim.

– Om barnet får regelbundna luftvägsinfektioner och någon av föräldrarna, eller båda två, har en atopisk sjukdom, bör de tala med sin läkare om det är förnuftigt att fortsätta med babysim, sa barnläkaren Frode Njå till tidningens Verdens Gang.

I början av förra året bekräftades den norska forskningen genom en studie utförd vid Catholic University Louvain i Bryssel.

Studien visade att barn som börjar simma i klorerat vatten före två års ålder löper ökad risk att drabbas av lunginfektioner, astma och andningsallergier senare i livet. Forskarna fann även att babysim i både inomhus- och utomhuspooler kan ge en ökad risk för bronkiolit, en inflammation i de små luftvägarna.

Men trots riskerna avrådde inte forskarna från att låta små barn leka i pooler, men uppmanade föräldrar att vara varsamma och inte låta dem vistas i överklorerade pooler.

Barnläkaren Jörn Delvert, med nästan 40 års erfarenhet av yrket, ser enbart fördelar med babysim.

Enligt honom är det utvecklande för barnens motorik, koordination och relation till vatten. Han framhåller även att det är ett väldigt bra sätt för att utveckla kontakten mellan mamma, pappa och barn.

– Men allt detta är under förutsättning att man har en bra och utbildad instruktör, säger han.

Jörn Delvert tycker inte att föräldrar ska avstå babysim enbart för att barnet har anlag för astma.

– Har man lättirriterade luftvägar kan de påverkas av till exempel klorerat vatten. Men det ska inte avskräcka föräldrar från att bada med sina barn. Däremot ska de vara extra uppmärksamma på symtom, säger han.

Han ser heller ingen anledning till att dykmomenten skulle vara skadliga.

– Det har hållit på i flera decennier, så om det skulle haft skadliga effekter skulle det ha kommit fram, säger Jörn Delvert.

Helena Hedblom, från Bollnäs, går på babysim med sonen Valter, som snart är 8 månader.

För henne har babysimmet inneburit en ökad trygghet och självsäkerhet i vattnet – för både henne och barnet.

– Det är ett mysigt sätt att umgås och samtidigt får Valter vattenvana och slipper vara rädd i framtiden, säger hon.

Att börja med babysim tidigt i barnets liv är enbart en fördel, tror Helena Hedblom.

– Jag fick inte gå i simskola förrän jag var 5-6 år. Och jag var rädd för vatten. Hade jag gått på babysim tror jag att det hade varit annorlunda.

Inför första dyket med sonen Valter fanns en viss oro.

– Man funderade hur det skulle gå och om det skulle vara läskigt för honom. Men i och med att man tränat så länge innan kändes det väldigt tryggt när det var dags. Och Valter tyckte också att det gick bra, säger hon.

Bengt Gunnarsson ser framför allt två fördelar med den instruktörsledda simundervisningen.

– Dels får man professionell handledning med tips på bra övningar och hur man undviker olyckor. Dels blir det en rutin, är du anmäld till en kurs ser du till att åka dit. Då finns inga ursäkter att hoppa över badet, säger han.

Hittills har han inte låtit sonen Klas, 4 månader, dyka. Men han planerar att låta honom göra det. Just nu håller de på att öva inför dyket.

– Man bygger upp dyket under en lång tid. Man börjar inte direkt med att ha dem under vattnet. Utan man börjar med att endast blöta kinderna och bygger successivt på med nya övningar.

Även Karin Wall Holm vittnar om babysimmets fördelar. När hennes dotter var 5 månader började de på babysim. I dag är Evelina 3,5 år och älskar att leka i vattnet.

– I vanliga fall är hon väldigt försiktig och tillbakadragen när hon leker och vill till exempel att man är med när hon klättrar på saker.  Men i vattnet vågar hon mycket mera, vilket är roligt att se, berättar Karin Wall Holm.

Hon tycker att kunskaperna hon och dottern fått genom babysimmet är ovärderliga.

– Jämför jag Evelina med andra barn i hennes ålder, men som inte gått på babysim, har hon mycket mera kunskaper om hur hon ska bete sig i närheten av vatten. Det är en stor trygghet för mig som förälder, säger hon.

Mer läsning

Annons